Aneb Zdraví z rozkvetlé louky. Ani se nenadějeme a louky kolem nás budou obsypány žlutými úbory pampelišek. Zahrádkáři budou tvrdošíjně vytrhávat nevítanou pampelišku ze záhonů, děti budou plést věnce. Ostatní mohou pampeliškové květy, kořeny i listy využít a udělat tak něco pro své zdraví.
Tato bylina měří od 5 do 40 centimetrů a na vrcholu dutého stvolu vytváří v průběhu jara a léta jeden sytě žlutý květní úbor. Stěny stonku jsou protkány mléčnicemi, jež po rozkvětu zásobí květ živinami až do vytvoření desítek malých ochmýřených nažek, které na sklonku léta opouštějí květní lůžko a začínají žít vlastní život. Díky latexovému mléku dostala smetánka svůj název.
Smetánka se dá využít prakticky celá. Před rozkvětem se sbírá podzemní kořen, během jara a léta pampeliškové listy a jistě mnozí z nás znají i nepravý med z květů pampelišek.
Kořen se sbírá brzy z jara, dokud je ještě plný živin, nebo až na podzim po skončení vegetačního období. V jeho buňkách se nachází polysacharid inulin, aminokyseliny či cholin, který působí podpůrně na nervovou soustavu. Rozhodneme-li se sbírat pampeliškové kořeny, musíme dbát na jejich důkladné očištění od zbytků zeminy, nadrobno je nakrájíme a necháme je usušit, aby se zabránilo jejich plesnivění. Na jeden šálek zdravého čaje bohatě stačí čajová lžička sušeného kořene vyluhovaná 15 minut a pití takto připraveného nápoje nám pomůže pročistit krev. Pozitivně se to projeví i na funkci jater a kvalitě pleti. Kořen smetánky taktéž podporuje tvorbu žluči a je mírně močopudný.
Zejména mladé jarní lístky jsou plné vitamínu C, kterého má náš organismus po zimě nedostatek. Tyto mladé chutné lístky se používají do zeleninových salátů. Kromě toho se v listech nachází dvojnásobné množství železa než ve stále omílaném špenátu a dokonce ani pampeliškový špenát není kuchařům neznámý. Pampeliškové lístky se mohou i pokrájet jako koření do polévky. Lístky můžeme i nasušit a používat je k přípravě pročišťujícího čaje. I u nich platí, dávat pozor, aby neplesnivěly.
Pampeliškové květy se nedají sušit, proto se používají za čerstva, a to k přípravě medu nebo sirupu. Tyto produkty pak používáme klasicky ke slazení. Z pampelišek se dá dokonce vyrobit i víno. Při sběru květů pro další zpracování však pamatujme, že musí pocházet z co nejčistší přírody.
Až na nás dolehne jarní únava, je nejvyšší čas vydat se do přírody a při té příležitosti nasbírat čerstvé zelené lístečky smetánky lékařské. Nejen že nás povzbudí jejich barva, ale budou nám i báječně chutnat v salátu, jenž z nich můžeme připravit.
Mladé lístky pampelišek podle potřeby, cherry rajčátka, trocha citronové šťávy, smetana nebo bílý jogurt, sůl, pepř
Mladé, čerstvé lístky pampelišky důkladně propereme v tekoucí vodě a natrháme je na menší kousky. Rajčátka rozčtvrtíme a přidáme je k lístkům. Zeleninu zakapeme citronovou šťávou a vmícháme smetanu dochucenou solí a pepřem. Salát můžeme jíst samostatně jako lehkou večeři, nebo jako tečku za vydatnějším jídlem. Příště si na jarní louce "natrháme" jitrocel a podíváme se, co a jak s ním udělat.
autor Sarkak
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena