Ovoce
Jablka
Jablka spadaná ze stromu ani jablka vykazující stopy hniloby či poškození ochranné slupky NEsbíráme. Na rozdíl od jiných druhů ovoce jablka snášejí i trochu vyšší skladovací teplotu (10-14°C). Na čerstvých jablkách si pak můžeme pochutnávat až 7 měsíců.
Jahody
Sklízejí se především v červnu, až když jsou zralé. Sbíráme je i se stopkou a vkládáme do košíku nejlépe po ránu. Plody se stopkou nevadnou tak rychle jako plody bez stopky. Co nejdříve je uložíme do chladnější místnosti, čerstvé vydrží necelý týden.
Maliny
Čerstvé plody skladujte v nejchladnější části ledničky nejdéle jeden týden. Je také sbíráme se stopkou.
Borůvky
Borůvky lze skladovat až 10 dní. Ze směsi plodů musíme odebrat ty rozměklé či seschlé. Borůvky je nejlépe skladovat v tenké vrstvě do mísy či na talíři a překrýt jej plastovou fólií. Vodou je omýváme až těsně před použitím.
Třešně
Třešně trháme i se stopkami a vybíráme pouze zralé a červené plody. Ukládáme je v nejchladnější zadní části chladničky. I zde platí pravidlo - neomývat je, pokud je nebudeme týž den zpracovávat. Pokud dodržíme skladovací podmínky, můžeme je bez obav konzumovat ještě za 6 dní.
Švestky
Švestky lze sklízet i ne zcela zralé. Můžeme je nechat dozrát při pokojové teplotě. Pokud jsou zralé "tak akorát", skladujeme je v chladu a dbáme na to, aby nebyly v kontaktu s potravinami vylučujícími ethylen (banány, jablka, hrušky), jinak by hrozilo přezrání.
Meruňky
I meruňky můžeme, podobně jako švestky, nechat dozrát při pokojové teplotě. Na omak měkké a narůžovělé meruňky jsou dostatečně zralé a v chladu zůstanou čerstvé až 3 dny.
Rybíz
Zralé a pevné kuličky rybízu uchováváme v chladničce. Zkažení jim nehrozí 2 týdny. Samozřejmě i je necháváme na stopkách.
Zelenina
Mrkev
Mrkev sklízíme před příchodem prvních mrazíků. Zdravé kořeny zbavíme natě a očistíme od hlíny, ale nemyjeme vodou. Skladujeme na suchém chladném místě, kde vydrží až 5 měsíců. K dlouhodobému skladování používáme pouze vhodné odrůdy, nikoliv mrkve určené k rychlení.
Rajčata
Rajčata mají schopnost dozrávat ještě po sklizni. Pokud je plánujeme skladovat delší dobu, trháme plody ještě než zčervenají a změknou. Kupodivu rajčata patří do ledničky, až když jsou naprosto zralá. Nezralé plody můžeme nechat dozrát v papírovém sáčku při pokojové teplotě. Zralé plody postavíme stopkou nahoru a skladujeme je v ledničce nejdéle 4 dny.
Okurky
Okurky skladujeme v ledničce při teplotě do 8 °C a vydrží až dva týdny.
Cibule a česnek
Sklízíme ji během srpna a září, až když nať polehává a schne, poté ji necháme na slunci alespoň týden vysušit buď zavěšenou nebo položenou na záhonu. Skladujeme ji v síťových pytlích či v bedničkách ve vrstvách. Podle odrůdy se ze skladované cibule můžeme těšit 3 - 6 měsíců. Obdobné je to i s česnekem.
Saláty
Saláty v chladu vydrží asi jen 3 dny. Proto při výsadbě pamatujeme na postupné vysévání. Pak můžeme saláty zpestřovat jídelníček po celou sezónu.
Květák
Pokud se nám ho urodilo příliš, nejlépe ho po částech uložíme do perforovaného igelitového sáčku a uskladníme v ledničce v teplotě lehce nad nulou. Takto vydrží až dva měsíce.
Brambory
Rané brambory můžeme sklízet už za květu, pozdní odrůdy až když nať zežloutne a seschne. Po vykopání je zbavíme nánosů hlíny a necháme několik hodin schnout. Podobně jako mrkev je ukládáme do chladného prostředí, kde však nehrozí namrznutí. Brambory nám podle množství a správného skladování mohou vydržet i přes půl roku.
Papriky
Paprikám nevadí teploty do 18 °C a vysoká vlhkost. Lze je tedy skladovat i v chladné spižírně. Nic však nezkazíme, pokud je dáme do chladničky. Zabalené v mikrotenovém sáčku přečkají bez úhony 5 dní. Zelené papriky vydrží déle, než žluté či červené.
Nenalezli jste tu informace o zelenině či ovoci, které preferujete vy? Pak nám dejte vědět v diskuzi pod článkem.
Foto:
Profimedia.cz