Silikon v kuchyni

Silikon v kuchyni

Silikon dávno neslouží jen účelům estetické chirurgie, své místo si našel i v kuchyni. Vaření se silikonovými pomocníky je mnohem snazší, pečení zdravější a úspornější.

18588×

Materiál třetího tisíciletí

Silikon je právem označován jako materiál třetího tisíciletí. I když se každému jako první vybaví estetická chirurgie, silikon se v mnohem větším měřítku využívá pro výrobu kaučuku, různých impregnačních olejů, chladících směsí, odpěňovačů. Nyní si prorazil cestu i do našich kuchyní. Patrně nejznámější jsou silikonové pečící formy, sortiment silikonových kuchyňských potřeb je ale mnohem širší. Zahrnuje také stěrky na těsto, tvořítka na led, mašlovačky, odkapávače nebo podložky na pracovní desky.

Proč právě silikon?

Silikon vyniká vlastnostmi, které usnadňují mnohé kuchyňské úpravy. Kuchyňské potřeby ze silikonu jsou lehké, nepřilnavé, snadno omyvatelné, odolné vůči vysokým (až 280 ˚C) i nízkým (až - 40 ˚C) teplotám. Nepohlcují pachy, jídlo v silikonových formách se nepřipaluje. Jsou zdravotně nezávadné. Můžete je použít jak v plynových, tak i v elektrických či mikrovlnných troubách. Zdá se, že odolné jsou také vůči vysokým cenám - například silikonovou formu na pečení seženete již za pouhých 150 Kč.

Nejlepší pomocníci v kuchyni ze silikonu


Silikonové stěrky

Gumovým stěrkám, které se po několika měsících používání začaly drolit, se můžete vysmát. Se silikonovými stěrkami můžete míchat cokoliv. Jsou prostě extra odolné a díky své pružnosti nehrozí, že byste dno nádoby poškrábali.

Silikonové podložky

Silikonová podložka na pečení dokáže plně nahradit pečící papír. Odpadne vám nutnost vymazávání plechu, těsto se nepřipaluje. Podložku můžete zároveň využívat jako vál na těsto. Existuje také silikonová podložka pod rozehřáté nádoby. Předchází poškození linky.

Silikonová tvořítka na led

Ze silikonového tvořítka led snadno vyloupnete - není třeba dávat jej pod tekoucí vodu nebo do něj bušit pěstí!

Silikonové formy na pečení

Unikátní silikonové formy nemusíte vymazávat tukem a vysypávat moukou, pečete tak mnohem zdravěji. Díky dobré tepelné vodivosti se zkrátí také doba pečení, a to až o třetinu. Výslednou pochoutku z formy snadno vyklopíte, pak ji můžete třeba srolovat a ušetřit tak místo při uskladnění. Nebojte se, forma se zase vrátí do původního tvaru. 

V silikonových formách můžete péct nejen koláče, bábovky nebo třeba srnčí hřbety, ale také košíčky, rohlíčky, muffiny i pizzu. Formy se vyrábějí v různých tvarech - velikonoční zajíc, beránek, kapr, ale také věnec, srdce nebo třeba květina.

Jak pečovat o silikonové výrobky?

V podstatě minimálně. Stačí je pouze umýt, usušit a uskladnit, ne však vložené do sebe, ale vedle sebe. Silikonové nádobí můžete mýt i v myčce.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz