Salak - hadí ovoce

Salak - hadí ovoce

Ovoce se šupinatým povrchem připomíná hadí kůži. Pod nevábnou hnědočervenou slupkou se schovává výtečná dužina, kterou kromě lidí milují i opice.

18604×

Odkud salak pochází

Možná jste toto pro nás zvláštní ovoce ochutnali na svých cestách po jižní Asii, například v Thajsku, Malajsii a zejména na Bali. Původem indonéské ovoce roste na nízkokmenných palmách s dlouhými i pětimetrovými listy. Potrpí si na teplo a vysokou vlhkost.

Salaky rostou v trsech u spodní části listů, jeden strom dá až 100 kusů plodů. Ovoce je velké zhruba jako fík, obklopuje ho tuhá, ale tenká šupinatá slupka, snadno se oloupe po nalomení špičky. U mladých nezralých plodů o tyto šupinky hrozí dokonce poranění. Nebezpečné zranění hrozí i při sklizni, kmen a stonky listů jsou ostnité, takže procházka v salakové aleji se turistům rozhodně nedoporučuje.

Použití hadího ovoce

Období sklizně probíhá od prosince do dubna, plody jsou následně podle velikosti rozděleny do 3 kategorií. Nejlepší jsou určeny na export, střední kategorie je určená pro prodej na místním trhu a nejméně kvalitní plody se zpracovávají do nápojů. Velký nevyužitý potenciál v sobě skrývá výroba salakového vína, místní zemědělci s tím zatím nemají příliš zkušeností. Méně kvalitní plody tak bez užitku vyhazují. Uvnitř plodu se skrývají tři stroužky světle žluté barvy, a 1-3 semena, která ovšem nejsou jedlá. Stroužky připomínají obří česnek, ale jsou sladkokyselé. Správně zralé plody nabízejí křupavý a šťavnatý chuťový zážitek.

Salak pandoh a salak Bali

Nejoblíbenějšími základními odrůdami jsou salak pandoh z okolí Jakarty a salak Bali ze stejnojmenného ostrova. Salak pandoh je charakteristický svou plnou chutí a vůní, i když ještě není plně dozrálý, proto je nejoblíbenější. Balijský salak je pochoutkou pro místní i pro turisty. Turisté ovšem často čelí nevybíravým útokům místních opic, které se pro kousek ovoce nezdráhají snížit ke krádežím, i opice totiž přišli na chuť tomuto ovoci chutí připomínajícímu ananas.

Salak a naše zdraví

Indonésané snad ani nemohou znát problém zvaný zažívací obtíže. Směs čerstvého salaku a medu je totiž doporučována proti pálení žáhy a pro pravidelné vyprazdňování. Odvar z listů se pije proti hemoroidům. Indonésané rovněž netrpí na nedostatek železa, protože 100 g porce bohatě pokryje doporučenou denní dávku.

Ačkoliv salak seženete i v našich tuzemských obchodech, nejčerstvější a nejchutnější kousky samozřejmě koupíte přímo v Asii, salak je díky svému exotickému vzhledu, chuti a nenáročným skladovacím podmínkám i vhodným suvenýrem.

Foto: Photos.com
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena