Nedávno jste se zde mohli dočíst o houbě s neobvyklým vzhledem i názvem, Jidášovu uchu. Přinášíme několik receptů pro inspiraci, jak tuto houbu připravit.
Vybrali jsme takové, kde Jidášovo ucho patří mezi hlavní ingredience a v hotovém jídle díky své černé barvě obzvlášť vyniká. Jedná se o jednoduché a lehké pokrmy, které nám přijdou vhod právě v horkém letním období.
Je to jistě jeden z nejznámějších čínských salátů, který u nás nabízejí v každé asijské restauraci. Jeho základní součástí je hlávkové zelí, tedy zelenina typicky česká. Exotickou chuť tento salát získá díky speciálnímu způsobu přípravy, použití typického koření čínské kuchyně - zázvoru, a v neposlední řadě právě díky černé čínské houbě.
Pro 6 - 8 osob: 1/2 větší hlávky zelí, 1 červená kapie, přiměřené množství tepelně upravených černých hub neboli Jidášova ucha (způsob přípravy je uveden v samostatném článku o této houbě), přibližně 5 lžic cukru a 6 lžic octa, 5 lžic slunečnicového oleje, asi 3 lžičky soli, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2- 1 lžička mleté pálivé papriky
Z hlávkového zelí vyřízneme košťál a silná žebra, která jsou příliš tuhá, a nakrájíme na větší čtverečky. Velmi krátce, pouze 2 až 3 minuty, prudce povaříme v osolené vodě. Při delším vaření by zelí zcela změklo, takto zůstane příjemně křupavé. Správnou dobu vaření můžeme zjistit přímo ochutnáním.
Horké zelí přendáme do mísy, ještě trochu přisolíme a ihned přidáme další ingredience - zázvor, pálivou papriku, cukr a ocet. Papriku dávkujeme raději opatrně, pokud nechceme mít salát příliš pikantní. Čínská kuchyně pálivým kořením většinou příliš nešetří. Vše důkladně promícháme, nejlépe za pomoci dvou velkých lžic nebo dřevěných špachtlí. Nakonec přidáme červenou, případně i zelenou kapii nakrájenou na kostičky a Jidášovo ucho pokrájené na přiměřené kousky.
Salát je velmi chutný, osvěžující, zdravý a svou barevností je navíc i pastvou pro oko. Výtečně se hodí k většině pokrmů asijské kuchyně i k našim masitým jídlům. Dá se dobře uchovávat v chladničce a pokud se vám podaří odolat, mírně uleželý chutná druhý den ještě lépe.
Tento pokrm můžeme připravit i jako hustou polévku. Původně se však jedná o samostatné jídlo, ve kterém by mělo být více těstovin než vývaru.
Suroviny: čínské nudle, tenčí obyčejné nudle nebo špagety, drůbeží nebo hovězí vývar, pórek, předem namočené a pokrájené Jidášovo ucho, mletý zázvor, mletý pepř, Vegeta, sůl.
Recept je orientační, ingredience dávkujeme podle výsledného množství pokrmu.
Nejprve si připravíme silnější vývar, podle chuti z kuřecího, slepičího nebo hovězího masa. Jen připomínám, že maso vkládáme do studené, nikoliv vroucí vody, dobře osolíme a pro lepší chuť můžeme vařit spolu s rozkrojenou cibulí a 1 - 2 stroužky česneku. Nejvhodnější je samozřejmě použít pravé čínské nudle, které jsou dnes na českém trhu již bez problémů k dostání. Nahradit je můžeme našimi nudlemi nebo kvalitními špagetami, tedy těmi z tvrdé pšenice.
Těstoviny uvaříme ve vývaru, který jsme ochutili zázvorem a pepřem. Před dovařením přidáme Vegetu, přiměřené množství černých hub a podle chuti zelený hrášek nebo jinou zeleninu. Nakonec vložíme větší kousky uvařeného masa. V misce nebo na talíři pokrm posypeme pórkem nakrájeným na tenké nudličky.
Můžeme si připravit i složitější a chuťově různorodější variantu "nudlí v polévce":
Na jednu až dvě porce: 150 g nudlí, 2 hrnky vývaru z 50 g nemastného hovězího masa, 2 lžíce oleje nebo sádla, 0,5 - 1 lžička Solamylu (škrobové moučky), půl lžičky vody, asi 30 g předem namočených a pokrájených čínských hub, 1 cibule, polovina středně velké salátové okurky, půl lžičky mletého zázvoru, sůl
Omáčka: 2 lžičky sójové omáčky, půl lžičky soli, půl lžičky cukru
Nudle uvaříme v osolené vodě, okapané vložíme do hlubší mísy a zalijeme vroucím vývarem. Hovězí maso z vývaru nakrájíme na nudličky a promícháme se Solamylem, rozmíchaným ve vodě.
Vložíme do rozpáleného oleje nebo sádla, krátce opečeme a dále přidáme Jidášovo ucho, cibuli nakrájenou nadrobno, okurku na malé kostky a zázvor. Opékáme za stálého míchání a přitom postupně přiléváme připravenou omáčku.
Nudle upravíme na talíře, na ně navrstvíme masovou směs s houbami a servírujeme, každý si podle vlastní chuti pokrm promíchá až na stole.
Máte svůj vlastní oblíbený recept na "čínu" s Jidášovým uchem?
Foto: Profimedia
Autor:Hana B.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena