Sezóna jahod pokračuje, a tak si dnes upečeme svěží koláč, který jahodami doslova přetéká. Fotorecept krok za krokem.
Na těsto budeme potřebovat 300 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g moučkového cukru a 1 žloutek.
Na jahodovou náplň si nachystáme 500 g jahod, 600 ml vody, 200 g krystalového cukru, 1 balení práškové želatiny a 2 polévkové lžíce solamylu.
Formu předtím vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pokud máme silikonovou formu, můžeme tento krok vynechat. Těsto propícháme vidličkou. Položíme na něj pečící papír a zatížíme luštěninami. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C, sundáme pečící papír a odkryté dopékáme dalších 10 - 15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
Směs přivedeme k varu a chvíli povaříme.
Poté hrnec stáhneme a vmícháme želatinu. K želatině přilijeme dalších 150 ml vody a rozmícháme.
Svěží jahodový koláč necháme vychladnout a poté jej vložíme do lednice.
Na talíři zdobíme jahodový koláč meduňkou a čerstvými jahodami.
½ kg jahod nás vyjde zhruba na 30 Kč, mouka, cukr krystal, cukr moučka a škrob na 12 Kč, máslo, želatina a vejce na 28 Kč. Jahodový koláč nás tak bude stát 70 Kč.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena