Vaření.czMagazínPůsobení cukru na naše tělo

Působení cukru na naše tělo

Působení cukru na naše tělo

Všichni dobře víme, že nadměrná spotřeba cukru je nezdravá. Méně známo je však to, co nadbytek cukru v těle způsobuje. Cukr se stal velikým celosvětovým problémem. Cukr ale samozřejmě naše tělo potřebuje. V malé míře.

19902×

Cukr a jeho negativní působení na lidský organismus

Med je sladký, obsahuje v sobě zdravé látky a je to čistý přírodní produkt. Spíš bychom ho měli považovat za lék. Med vyvolává v našem organismu stejné účinky jako cukr. Cukr v medu, marmeládě a jiných rádoby zdravých sladkých poživatinách má v malém množství homeopatický efekt. Lidé, kteří mají zakázaný cukr, sahají po AMA-SAKÉ. Pochází z kvašené rýže a používá se jako sladidlo.

Cukr v ovoci

I pojídaní ovoce bychom měli přizpůsobit svému jídelníčku. Tělu nejvíc prospívá jíst ovoce dopoledne, jako druhou snídani. Nejlépe jeden druh ovoce. I s pojídáním ovoce bychom to neměli přehánět. Obsahuje spoustu jednoduchých cukrů.

Skrytý cukr

Skrytý cukr se skrývá v mnohých potravinách. Podíl cukru je téměř ve všem, a proto si nedělejme iluze. Cukr je dokonce i v uzeninách. Kečup bychom měli také raději vynechat, protože obsahuje nejenom rajčata, ale i značné procento cukru. Kečup milují hlavně děti a s oblibou si jej dávají nejen k hranolkám, ale mažou si kečup i na chleba místo pomazánky. Další zajímavé upozornění je pokus o zdomácnění corn-flakes. Všechna balení a podobné produkty nesou nápisy přírodní produkt, přitom obsahují až 75% cukru!

Nejvíc jsme ohrožováni právě skrytým cukrem. Proto bychom měli vynechat každou potravinu, o níž víme, že cukr obsahuje.

Cukr a paradentóza

Z hlediska psychologie souvisí zuby s vitalitou a životní sílou. Lidé, kteří konzumují větší množství cukru mají špatné zuby a zároveň je oslabena jejich životní síla.

Cukr působí na většinu orgánů. Jako první bychom mohli jmenovat vyvedení nadledvin z rovnováhy a vyvolání syndromu nadledvin. Toto vede k nerovnováze v slinivce, slezině, žlučníku a játrech. Cukr působí na srdce, které hraje důležitou roli při léčení alergií.

Cukr je také zejména u dětí příčinou vnitřního neklidu, nervozity, hypermotoriky a potíží s učením.

Omezení konzumace cukru

Čím víc jsme zapleteni do potíží s cukrem, tím větší jsou abstinenční příznaky, když jej přestaneme pravidelně konzumovat. Je dobré cukr omezit, postupovat pomalu, ale s jasným cílem.

Jak omezit příjem cukru?

Dva dny si řekneme, že nebudeme jíst sladké a budeme úplně bez cukru. Na třetí den můžeme jíst sladké podle chuti a nálady. Pak si zas dáme dva dny bez cukru. Tento rytmus můžeme zachovávat pár týdnů, potom dny bez cukru zvyšujeme až na 4 dny. Po těchto zkouškách přijde sladký den, kdy na potraviny s vyšším obsahem cukru ani nebudeme mít chuť.

Vyzkoušejme a zároveň zjistíme, že nám sladké vlastně nedělá dobře. Časem si tělo zvykne na malé množství cukru a překonáme chuť na sladké. Cukr zároveň oslabuje náš imunitní systém, a proto jsme náchylnější k infekcím. Projevuje se to astmatem, alergiemi, depresemi a také náladovostí. Proč neomezit tyto zdravotní problémy?

A jak jste na tom vy s cukrem v běžném životě?

Foto: Profimedia

user-icon

autor Jovi

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena