Příprava sladkých pomocníků

Příprava sladkých pomocníků

Na dochucení sladkých moučníků používáme celou řadu ingrediencí. Jak si doma připravit kandovanou kůru, upražit vločky či oříšky, správně spařit mandle nebo uvařit kávový extrakt?

5631×

Příprava griliáše

300 g cukru kostek zakapeme vodou a svaříme, až má žlutou barvu. Pak přidáme 150 g nasekaných mandlí a promícháme. Směs nalijeme na vymazaný plech a dáme vychladit. Vychladlou a ztvrdlou griliášovou směs roztlučeme. Pokud chceme griliáš krájet na kousky, učiníme tak nožem potřeným olejem a griliáš krájíme ještě zatepla.

Příprava barviva

Breton, potravinářské barvivo, rozředíme vlažnou vodou a uchováváme v tmavých lahvičkách (popsaných odstínem barvy). Množství barviva přidávaného do moučníku se řídí intenzitou připraveného roztoku. Barvivo přidáváme po kapkách, abychom těsto nepřebarvili.

Kandování pomerančové a citronové kůry

Kůru z citrusů si střádáme ve studené, denně čerstvé vodě. Před kandováním z kůry odstraníme namáčením vymačkanou dužinu, necháme kůru dobře okapat a pak ji zvážíme. Kůru nakrájíme na stejné proužky, přidáme stejné množství cukru krystal a v hrnečku postavíme na plamen. Kůru zalijeme vodou pouze tak, aby byla ponořená a vaříme do zesklovatění, při napíchnutí na párátko nám kůra sklouzne. Ještě horkou kůru obalujeme v cukru krupici, rozložíme na talíř a necháme schnout. Druhý den pomerančovou nebo citronovou kůru otočíme a necháme ještě doschnout.

Pražení ovesných vloček

Na hrst ovesných vloček přidáme tuk asi velikosti vlašského ořechu a jednu lžíci cukru krupice. Vločky pražíme za stálého míchání dozlatova.

Pražení lískových oříšků

Celé oříšky opražíme nasucho na pánvi nebo v troubě a pak je třením v čisté bavlněné utěrce zbavíme slupek; ty pak jednoduše vyfoukáme.

Spařování mandlí

Mandle vhazujeme až do horké vody a po krátkém varu u jedné mandle vyzkoušíme, zda se nám stisknutím mezi palcem a ukazováčkem "svlékne". Pokud ano, mandle scedíme a zbavíme slupek. Před samotným zpracováním necháme mandle dobře proschnout (třeba na topení nebo v teplé troubě).

Vaření kávového extraktu

3 lžíce vody přivedeme v malém hrnečku k varu, přisypeme vrchovatou lžíci jemně mleté čerstvé kávy, přiklopíme pokličku, odstavíme a kávu necháme ustát asi 10 - 15 minut. Pak kávu přecedíme přes jemné plátno.

Foto: Pixmac.cz
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena