Na dochucení sladkých moučníků používáme celou řadu ingrediencí. Jak si doma připravit kandovanou kůru, upražit vločky či oříšky, správně spařit mandle nebo uvařit kávový extrakt?
300 g cukru kostek zakapeme vodou a svaříme, až má žlutou barvu. Pak přidáme 150 g nasekaných mandlí a promícháme. Směs nalijeme na vymazaný plech a dáme vychladit. Vychladlou a ztvrdlou griliášovou směs roztlučeme. Pokud chceme griliáš krájet na kousky, učiníme tak nožem potřeným olejem a griliáš krájíme ještě zatepla.
Breton, potravinářské barvivo, rozředíme vlažnou vodou a uchováváme v tmavých lahvičkách (popsaných odstínem barvy). Množství barviva přidávaného do moučníku se řídí intenzitou připraveného roztoku. Barvivo přidáváme po kapkách, abychom těsto nepřebarvili.
Kůru z citrusů si střádáme ve studené, denně čerstvé vodě. Před kandováním z kůry odstraníme namáčením vymačkanou dužinu, necháme kůru dobře okapat a pak ji zvážíme. Kůru nakrájíme na stejné proužky, přidáme stejné množství cukru krystal a v hrnečku postavíme na plamen. Kůru zalijeme vodou pouze tak, aby byla ponořená a vaříme do zesklovatění, při napíchnutí na párátko nám kůra sklouzne. Ještě horkou kůru obalujeme v cukru krupici, rozložíme na talíř a necháme schnout. Druhý den pomerančovou nebo citronovou kůru otočíme a necháme ještě doschnout.
Na hrst ovesných vloček přidáme tuk asi velikosti vlašského ořechu a jednu lžíci cukru krupice. Vločky pražíme za stálého míchání dozlatova.
Celé oříšky opražíme nasucho na pánvi nebo v troubě a pak je třením v čisté bavlněné utěrce zbavíme slupek; ty pak jednoduše vyfoukáme.
Mandle vhazujeme až do horké vody a po krátkém varu u jedné mandle vyzkoušíme, zda se nám stisknutím mezi palcem a ukazováčkem "svlékne". Pokud ano, mandle scedíme a zbavíme slupek. Před samotným zpracováním necháme mandle dobře proschnout (třeba na topení nebo v teplé troubě).
3 lžíce vody přivedeme v malém hrnečku k varu, přisypeme vrchovatou lžíci jemně mleté čerstvé kávy, přiklopíme pokličku, odstavíme a kávu necháme ustát asi 10 - 15 minut. Pak kávu přecedíme přes jemné plátno.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena