Oblíbené a bohatě obložené koláče, které dnes nabízí mnoho restaurací a stánků s rychlým občerstvením. Není snad nikoho, kdo by ještě pizzu neochutnal, je také mnoho těch, kteří jejímu kouzlu podlehli.
Pizza se řadí do jídelníčku racionální výživy. Podklad připravený z mouky obsahuje obilnou vlákninu, obložení pak nejrůznější druhy čerstvé zeleniny, sýry, drůbeží maso, ryby v různé úpravě a uzeninu. Pizza je tak pokrmem, ke kterému jsou jako další doplněk vhodné různé saláty z čerstvé sezónní zeleniny.
Základ pizzy - samotné těsto - se připravuje v podobě kynutého těsta, listového těsta nebo z pečivových směsí. Nejoblíbenější mezi konzumenty se stala předpečená pizza z kynutého těsta, kterou stačí již jen obložit zvolenou náplní a krátce dopéci. Předpečená pizza je vyráběna v nejmodernějších zařízeních a balí se do vakuových obalů bez doteku lidské ruky. Velkou výhodou je její několikatýdenní trvanlivost.
Obložení pizzy musí být přiměřené. Použité suroviny nesmí být příliš navršeny, aby se při poměrně krátké době pečení dobře prohřály a chuťově spojily. Mají přitom pokrývat celou plochu samotného koláče. A jak vrstvit jednotlivé náplně?
Na připravené těsto se nejprve rozetře kvalitní rajčatový protlak.
Na vrstvu rajčatového protlaku se dává čerstvá zelenina. Mohou to být na kolečka nebo proužky nakrájená rajčata, cibule, paprika, ale také pórek, jiná zelenina nebo houby. Příliš šťavnatou zeleninu (například rajčata) je vhodné předem vymačkat, aby těstový koláč moc nezvlhl a zůstal křehký. Jestliže chceme získat pizzu jemnější a její těsto křupavější, pak můžeme pór, cibuli, papriku, houby a podobné suroviny předem podusit na lžíci oleje a teprve potom jimi pizzu obložit.
Další součásti obložení pizzy jsou suroviny, které tvoří její bílkovinný základ. Jsou to ryby, drůbeží maso, uzeniny a další. Původními surovinami byly slané sardelky, dnes se používají spíše jemné druhy ryb a mořských živočichů. Je možné používat také konzervované drobné ryby v oleji nebo ve vlastní šťávě.
Sýry zajišťují a doplňují chuťovou kompozici pizzy. K přípravě původní neapolské pizzy se téměř vždy používal čerstvý sýr mozzarella, který se v jižní Itálii vyrábí již velmi dlouho z buvolího a kravského mléka. Kromě mozzarelly lze použít také chuťově podobné sýry, například blaťácké zlato a bílé sýry balkánského typu. Nemusíme se bát ale ani chuťově výraznějších sýrů, třeba pivního a podobně.. Vhodné jsou i tvrdé sýry - moravský bochník, eidam a jiné oblíbené. Sýr se krájí na slabší plátky, které se kladou na povrch pizzy. Méně tučné sýry se mohou pokapat olejem, který zajistí jejich snazší tavitelnost. Lze sýr i strouhat, a to na silnější nudličky.
K ochucení pizzy bylinkami se používá koření oregano, bazalka a rozmarýn. Také mletý pepř nebo rozetřený česnek chutná výborně.
Foto: Profimedia
Autor:Michy