Horké nápoje konzumujeme po celý rok, ale v chladných zimních měsících jejich spotřeba a potřeba stoupá. Zahřejí, povzbudí náš organismus a některé i pomáhají léčit.
Káva je nejoblíbenějším horkým nápojem. Při přípravě s ní musíme zacházet velmi opatrně, aby neztratila svou vůni a hlavně, aby byla chutná. Voda na přípravu kávy nesmí být příliš tvrdá (ta se dá změkčit špetkou soli), ale ani měkká. Nikdy nepoužíváme již převařenou vodu, ale vždy jen vodu čerstvou a studenou. Vodu na kávu uvedeme pouze k bodu varu, ale nevaříme. Hrníčky (skleničky) na kávu nemyjeme spolu s ostatním nádobím, káva přijímá pach ostatních potravin, ale pouze je opláchneme pod tekoucí horkou vodou.
Velmi oblíbenou tureckou (spařovanou) kávu začala nahrazovat instantní káva v prášku, která se zalévá horkou vodou (cca 80 - 90 °C).
10 g umletého praženého žita (případně melty) vsypeme do studené vody, promícháme a ohříváme. Necháme přejít varem a pak scedíme přes husté sítko. Podle chuti osladíme cukrem a ochladíme mlékem.
Čaj je na druhém místě v oblíbenosti horkých nápojů. Čaj připravujeme nejen přelitím koupených hotových sáčků (naplněných směsí čaje a opatřených šňůrkou a malou ceduličkou výrobce), ale hlavně z různých sypaných směsí. Příprava čaje je mnohdy složitější než příprava kávy. Čaj nikdy nepřipravujeme v konvici, ve které jsme vařili vodu, ale máme připravenu i skleněnou, porcelánovou nebo keramickou konvici na samotnou přípravu čaje. Čaj nikdy nepřeléváme přes kovové sítko, ale pouze přes sítka umělohmotná (plastová). Vodu na čaj používáme vždy čerstvou a nepřevařenou. Vodu zahřejeme k bodu varu a ihned použijeme na louhování. Pokud čaj přelijeme pouze teplou vodou, špatně se vyluhuje a ztrácí barvu i chuť. Čaj, stejně jako káva, přejímá pachy z potravin, a proto používáme vždy čistě omyté hrníčky (skleničky).
30 g usušených šípků rozdrtíme válečkem, zalijeme studenou vodou a necháme minimálně 3 hodiny "stát". Pak čaj (vodu i se šípky) ohřejeme na příjemnou teplotu k pití a přecedíme přes umělohmotné sítko. Podle chuti šípkový čaj osladíme a podáváme.
Kakao patří k nejoblíbenějším horkým nápojům našich dětí. Jeho příprava je velmi jednoduchá, stačí kakaový prášek zalít horkým mlékem a podle chuti přisladit. Při slavnostní příležitosti přidáme dětem do kakaa kopeček šlehačky.
Horká čokoláda si také našla cestu do našeho jídelníčku. Čokoládu připravujeme zalitím čokoládového prášku horkým mlékem nebo rozpuštěním pravé tabulkové čokolády.
20 g čokolády na vaření (nebo jiné s vyšším obsahem kakaa) nastrouháme na hrubém struhadle a vsypeme do svařeného mléka (1 šálek). Důkladně mícháme, až se začne tvořit pěna. Čokoládu podáváme ve vysoké (nahřáté) sklenici a zdobíme hvězdičkou šlehačky.
Foto: Photos.comAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena