První díl o přípravě fondue si můžete přečíst zde:
Příprava fondue 1.díl.
Omáčky k masovému fondue
Ke každému fondue patří omáčky. Právě ty dodají fondue tu nezapomenutelnou chuť, jsou-li správně zvoleny a pečlivě připraveny.
Česneková omáčka
Oloupaný česnek utřeme se solí a vmícháme jej do majonézy nebo do zakysané smetany.
Křenová omáčka
Nastrouhaný křen promícháme s octem, cukrem a solí a vmícháme ho do vychlazeného jogurtu nebo do zakysané smetany.
Hořčičná omáčka
Hořčici promícháme s majonézou (nebo s kysanou smetanou) a cukrem. Pro pikantnější chuť přidáme worcester a pepř.
Pomerančová omáčka
Nastrouhaný křen promícháme s pomerančovou šťávou nebo nadrobno nasekaným pomerančem. Omáčku osladíme, vmícháme do majonézy a přidáme jogurt.
Saláty
K fondue - ať již sýrovému či masovému - je vhodné připravit salát podle chuťově vhodné zeleniny. V různých obměnách pak chutná salát z hlávkového zelí se strouhaným jablkem,
Karotkový salát míchaný s meruňkovým kompotem, ředkvičkový salát s kysanou smetanou a dalíš.
Salát z hlávkového zelí
Tvaroh utřeme se žloutky, přidáme cukr, kapku worcesterské omáčky, sůl, mletou papriku. Zálivku vymícháme dohladka a přelijeme přes pokrájené a spařené zelí. Vše promícháme s nastrouhanými jablky. Hotový salát z hlávkového zelí posypeme vyškvařenými kousky slaniny.
Karotkový salát
Očištěnou karotku nastrouháme a promícháme s rozkrájenými meruňkami a šťávou z kompotu. Ochutíme citronem.
Ředkvičkový salát
Ředkvičky nakrájíme na plátky, přidáme kolečka cibule, osladíme a ochutíme citronem. Po vychlazení přidáme kysanou smetanu a promícháme. Posypeme rozsekaným koprem, obložíme vajíčkem uvařeným natvrdo.
Letní salát
Hlávkový salát pokrájíme, přidáme nastrouhanou okurku. Ušleháme smetanu, okořeníme, přidáme bylinky a promícháme se zeleninou. Vychladíme.
Vhodné jsou však i další varianty salátů zeleninových - zelný salát, vynikající šopský salát, paprikový salát, ale také saláty ovocné jako mandarinkový salát.
V posledním díle si povíme o raclette.
Foto:
Profimedia.cz