
Známé jsou alergie na ořechy nebo mořské ryby. Tyto alergické reakce jsou pro člověka trpícího potravinovou alergií životu nebezpečné. Už při požití minimálního množství těchto potravin mohou vyvolat v těle stav ohrožení. Jahody, vejce a některé potravní doplňky mohou také způsobit velmi nepříjemné reakce.
Bohužel, téměř není naděje, že by se jich člověk mohl zbavit. Alergeny mohou vyvolat několik různých reakcí. Především dochází k otoku hrdla a jazyka a ztížení přívodu kyslíku do plic vedoucímu až k sípání a bolestem na prsou.
Nejrůznější jednostranné diety mohou zajistit vznik přecitlivělosti. V případě, že strava není dostatečně pestrá, mohou našemu tělu po určitém čase začít chybět vitaminy, minerální látky a další látky nezbytné pro správnou funkci imunitního systému.
Proto, aby nedocházelo k poruchám, se doporučuje zvýšený přísun kvalitní čerstvé zeleniny a ovoce. Díky nim by se měl organismus stát vůči alergenům odolnější.Překyselení může vést k tomu, že si tělo vypěstuje přecitlivělost na určité potraviny.
Specialisté na výživu i lékaři se shodují na tom, že řada alergií nebo přecitlivělostí může být vysvětlena příliš velkou propustností střevní stěny. Pokud je stěna střeva poškozena umožňuje průchod velkým a jen částečně stráveným částicím potravy, které se tak dostanou do krevního oběhu. Ve zdravém nepoškozeném střevě slouží stěna střeva jako citlivý filtr mezi vnitřkem střeva a krevním řečištěm. Tato bariéra je stavěna tak, aby přes ni nemohly projít nežádoucí látky, ale jen takové, které tělo potřebuje. Pokud je střevní stěna proděravělá nebo poškozená, mohou přes ni procházet i látky, které v krvi nemají co dělat. Tělo si neuvědomuje, že se jedná o příliš velké, nerozštěpené částice potravy a začne na ně reagovat jako na narušitele. Imunitní systém je přetížen. Do krve se dostávají chemické látky a toxiny, které způsobují chaos a vyvolávají příznaky, jako jsou bolesti hlavy, bolesti ve střevech, zadržování vody v těle, nadýmání, svalové křeče a otoky kloubů. Nejdůležitější ze všeho je odhalit a přestat jíst nebezpečné potraviny. Po dobu, než se střevo zahojí, je třeba přesně dodržovat dietu stanovenou lékařem. Dále je nutné dodat střevu potřebnou mikroflóru.
Jedním z dalších důvodů alergických reakcí na některé potraviny může být i to, že náš organismus se nedokáže vypořádat s nadměrným množstvím v nepřirozených podmínkách pěstovaných a různě geneticky upravovaných potravin a s mnoha chemickými přísadami, které jsou dnes běžnou součástí naší stravy.
Předčasné ukončení kojení nebo používání výrobků z kravského mléka místo mateřského mléka může v zažívacím systému kojence způsobit koncentraci živočišných proteinů dříve, než se s nimi kojenec dokáže vypořádat. Tím lze vysvětlit tak vysoký nárůst přecitlivělých reakcí u dětí v předškolním věku.
Autor:Terinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena