Potraviny ze spíže

Potraviny ze spíže

Pro bezproblémový průběh přípravy pokrmů je potřeba dostatečná zásoba různorodých trvanlivých potravin. Jen tak bude vaření rychlé a bez zbytečných potíží.

13882×

Spíže a skříně na potraviny

Spíž by měla stát na suchém a tmavém místě, aby v ní potraviny nepodléhaly zkáze od vlhka či náporu slunečního světla. Nejlépe je umístit ji na nejchladnějším místě v kuchyni, co nejdál od okna a sporáku. Ideální teplota ve skříni je zhruba 10 až 12 °C. Police ve skříňce by měly být z pevného dřeva a pokud možno úzké, aby v nich uložené potraviny byly dobře uspořádány, což nám ušetří při vaření spoustu času, který bychom jinak strávili hledáním potřebných surovin.

Pro delší životnost a snadnou údržbu polic je otapetujeme omyvatelnou tapetou, až poté do polic urovnáme potraviny. Uložené potraviny by měly být zařazeny v policích podle váhy. Lehké potraviny jako například těstoviny či rýže, zásoby kávy a čaje, uložíme do vrchní police, naopak těžké, jako jsou konzervy či lahve, do spodní police, která je pevnější. Koření by mělo být umístěno v úrovni očí, kde je nejlépe uvidíme a při vaření budeme mít dobrý přehled.

Základní suroviny

To, co by nám nikdy doma nemělo chybět, jsou zásoby suchých potravin. Vždy mějme doma připravené základní druhy těstovin - špagety k rychlým italským omáčkám, kolínka  či vrtule dobře upotřebíme při zapékání a jako přílohu k omáčkám či do salátů, čínské nudle, které jsou za pět minut hotové, a které stačí pouze smíchat s podušeným masem a zeleninou na pánvi, chybět by neměly nudličky do polévky.

Co nám jistě nesmí chybět, je rýže. Vhodná je jako příloha k některým omáčkám, do sladkých nákypů, k minutkám, do rizota, které je rychle hotové, ale také třeba do polévky. Mouka hladká na obalení, polohrubá na pečení či na zahuštění omáček a hrubá, když nás rodina požádá o domácí knedlíky. Určitě bychom neměli opomenout luštěniny. Fazole, čočka a hrách obsahují cenné látky důležité pro náš organismus, upotřebíme je v polévce, do zeleninových salátů a jako přílohu k masu.

Rozhodně musíme mít doma cukr a to i v případě, že nesladíme. Jednak jistě sladí některá návštěva, občas rodinu honí mlsná a nám nezbývá, než pro ně něco sladkého upéct. Našim nejmenším jistě upotřebíme cukr do milované krupicové kaše. V případě, že se skutečně chystáme do pečení sladkého moučníku, jistě oceníme, najdeme-li v našich zásobách kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr, med, marmeládu, čokoládu na vaření, šlehačku v prášku, nasušenou domácí kůru z citrusů. Měli bychom mít i zásobu koření.  Málokdo z nás si v kuchyni při přípravě jídla vystačí jen se solí a pepřem, na českém trhu najdeme koření od klasické papriky až po exotický gyros, barevný pepř a kořenící směsi na ryby, kuře, nebo na čínu. Opravdu je z čeho vybírat, záleží jen na naší chuti. Nezapomeňme na slunečnicový a olivový olej, ocet, který upotřebíme i při úklidu kuchyně.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz