Potraviny, které nadýmají

Potraviny, které nadýmají

Občas tuto nepříjemnost zažije každý. Nejčastější příčinou nadýmání je požití nadýmavých potravin, na vině ale mohou být i různá zdravotní onemocnění.

106429×

Mezi hlavní příznaky nadýmání patří nadmutí a bolest břicha, pocit plnosti. Tlak na bránici může vyvolat arytmii - bušení srdce. S nadýmáním je pak spojena plynatost. Odchod malého množství střevního plynu je normální. Dochází-li však k němu příliš často, působí obtížně jak pro nás samotné, tak i pro okolí. Nejobvyklejší příčinou jsou chemické reakce, ke kterým dochází po požití některých jídel.

Potraviny, které nadýmají

  1. Luštěniny - silné nadýmání se projevuje především u lidí, kteří jedí luštěniny zřídka. Při častější konzumaci si organismus zvykne.
  2. Nadýmavá zelenina jako je zelí, květák, brokolice.
  3. Sladké ovoce: hroznové víno, švestky, apod.
  4. Kynuté potraviny jako kynuté knedlíky, kynuté buchty.
  5. Sycené nápoje - co jiného mohou bublinky ve střevech dělat než bublat?
  6. Rafinovaný cukr obsažený v zákuscích, sladkostech a jiných laskominách. Cukr přispívá k přemnožení kvasinek ve střevech, kde způsobují plynatost.
  7. Některé koření jako je např. kmín nebo anýz.
  8. Velké množství soli - sůl zadržuje v těle vodu, což také přispívá k nadýmání.

Plynatost jako příznak nemoci

Nadýmání po požití některých potravin, např. luštěnin nebo obilovin, může být způsobeno tím, že se těmto pochutinám vyhýbáte a nekonzumujete je příliš často. Plynatost ale může být také signálem alergie. Pokud vás trápí nadýmání po požití obilovin, je možná na vině celiakie (nesnášenlivost lepku). U mléka to může signalizovat alergii na laktózu.

Nadýmání může dále způsobovat zácpa, nedostatečná produkce žaludečních kyselin nebo trávicích enzymů, záněty a vředy v žaludku nebo ve střevech. Při srdečních, ledvinových a jaterních onemocněních může docházet k zadržování tekutin v těle, které taktéž předchází nájezdům plynů. Silné nadýmání, které neustává ani po vyřazení nadýmavých potravin z jídelníčku, tak mohou být příznakem vážné choroby.

Jak se vyhnout nadýmání

V prvé řadě je třeba omezit jídlo, které nadýmá. Pamatujte ale, že každý reaguje na nadýmavé potraviny jinak. Zkuste si více všímat, po kterém jídle propuká válka ve střevech vám. Pro lepší trávení si po jídle dopřejte lehký pohyb, pro začátek lze zkusit aspoň procházku. Jídlo klidně a dostatečně kousejte, aby mohlo v ústech dojít ke štěpení polosacharidů. Vyvarujte se nevhodných kombinací potravin (např. cukr s obilovinami nebo ovoce se zeleninou).

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy