Uvařit dobrou kávu i čaj je umění. Při přípravě je třeba dbát na řadu důležitých faktorů jako je výběr při nákupu, skladování, úprava a podávání. Zvládneme-li se držet daných pravidel, je vyhráno a můžeme tak získat pověst dobrého hostitele. Dnes se budeme věnovat přípravě dobré, kvalitní kávy.
Káva je bohatým zdrojem kofeinu, kromě toho obsahuje dalších 300 aktivních složek, které až na jednu - niacin - nemají žádnou výživnou hodnotu. Jeden šálek kávy však obsahuje 1 mg niacinu, což je pro náš organismus téměř zanedbatelné množství. Říká se, že vysoký příjem turecké či překapávané kávy souvisí se zvýšeným rizikem srdečních chorob a zvýšenou hladinou cholesterolu. Ženy tím riskují vznik osteoporózy. A proto bychom to s kávou neměli přehánět! Jeden až dva šálky denně by měly stačit k překonání ospalosti a udržení pozornosti.
V prvé řadě je nutné zvolit při nákupu kvalitní druh kávy. Nejlepší je jemně mletá, která si zachovává svoji chuť a aroma déle než káva hrubě namletá. Samozřejmostí je čerstvost. Volíme tedy raději vakuově balenou kávu menšího balení. Doma ji uchováváme v dobře uzavřené nádobě, na chladném, ne vlhkém místě. Teplo a vlhko ubírá kávě na jakosti.
Dostáváme se k samotné přípravě. Nádoba na vaření vody by se měla užívat jen k tomuto účelu. Voda může také významně ovlivnit kvalitu tohoto nápoje. Chlorovaná ani příliš tvrdá voda nejsou tím ideálním, proto volíme raději vodu balenou či neperlivé minerálky. Voda by se neměla vařit, stačí ji zahřát k bodu varu.
Kávu servírujeme do nahřátých šálků, jež by neměly obsahovat stopy jaru. Kávu v šálku zalijeme jen částí vroucí vody, necháme chvíli propařit, a pak teprve dolijeme až k okraji šálku. Jen tak docílíme toho, aby káva zůstala ponořená a neplavala na povrchu. K přípravě můžeme využít i "zlepšováky" dnešní doby jako jsou kávovary a tzv. presovače.
Pro zpestření si můžeme kávu osladit, dochutit mlékem, smetanou, alkoholem či orientálním kořením. Téměř v každé zemi mají různé zvyklosti přípravy a dochucování. Například v Mexiku ochucují kávu hřebíčkem a skořicí, v Etiopii zázvorem. V Řecku přidávají anýzový likér, v Holandsku si zase kávu osladí kouskem čokolády a v Rakousku sušenými fíky.
Představivosti se meze nekladou, a proto se nebojte experimentovat. Pár zajímavých receptů k přípravě netradiční kávy vám představíme. Máte-li některé své zajímavé nápady a triky, napište nám do diskuze pod článkem nebo na náš mail. Rádi vyzkoušíme něco nového a netradičního.
Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena