Vzhled a výskyt podbělu lékařského
Podběl je vytrvalou bylinou, která brzy z jara vytváří na 5 až 25 centimetrů dlouhých, načervenale šupinatých, plazivých lodyhách jeden sytě žlutý květní úbor, jenž velmi příjemně voní. Po odkvětu pak z listových pupenů raší srdčité listy. Plodem je ochmýřená nažka.
Podběl zjara nalezneme na okrajích cest, na březích i na kultivovaných skládkách, neboť podběl je známou pionýrskou rostlinou, tedy rostlinou, která dokáže žít i na ne příliš bohatých půdách, dokonce i na těch stižených přírodní katastrofou. Nasbírat jej můžeme nejen v celé Evropě, ale i v části Afriky a Asie.
Využití podbělu
Sběr a sušení
Pro léčebné účely se využívá sušený květ i sušené listy. Květy lze sbírat již během března a dubna za suchého počasí. Hlavičky úborů se buď stříhají nůžkami nebo češou pomocí speciálních hřebenů, které jsou podobné těm na borůvky. Dbáme zejména na to, aby u hlaviček nezůstával příliš dlouhý stonek. Také se vyvarujme trhání povadlých květů, které by se během sušení rozpadaly a dozrávaly v nažky.
Sušení listů není úplně snadné. Musí probíhat rychle, aby se předešlo jejich černání. Sušenou bylinu pak uchováváme například ve sklenici bez přístupu vzduchu.
Využití podbělu
Podběl obsahuje řadu hořčin, tříslovin a slizových látek, které uvolňují hleny, usnadňují vykašlávání a léčí záněty, taktéž mají močopudné účinky. Zároveň však v květech i listech byly nalezeny pyrolizidinové alkaloidy, které při dlouhodobém užívání způsobují jaterní onemocnění. V sušené droze je těchto látek méně, než v čerstvé. Stejně jako u jiných bylinek i tady platí, že čaj z nich je dobré pít pouze při obtížích, nikoliv dlouhodobě a bezdůvodně. Pro těhotné a kojící ženy je užívání podbělu z preventivních důvodů v jakémkoliv množství naprosto nevhodné.
Z čajové lžičky sušených květů podbělu zalité 1/4 litrem vroucí vody lze připravit čaj, který se doporučuje pít při zánětu průdušek, astmatických obtížích, chrapotu a suchému i vlhkém kašli. Pokud máme usušené listy, můžeme čaj připravit z dílu květů a dílu listů.
Protože jsou čerstvé listy podbělu plné vitamínu C, můžeme z nich připravit salát či špenát. Po zdravotní stránce jsou listy bohatší na účinné látky, než květy. V lidovém léčitelství se čerstvé listy rozmělňovaly a přikládaly na prsa při onemocněních plic. Zevně se pro protizánětlivé účinky doporučoval též při ekzémech či zánětech žil. Při obtížích s dýcháním se pro úlevu předepisovalo vdechovat páry spařených listů či květů podbělu. Při oteklých nohou naši předci nedali dopustit na bylinnou listovou koupel.
Pijete bylinkové čaje? Sušíte si třeba podběl? Příště se podíváme na zoubek kontryhelu obecnému.
Foto:
Profimedia.cz