
Období Vánoc je také čas pro setkávání se s rodinou a přáteli. Zkuste překvapit své blízké milou pozorností - malou perníkovou chaloupkou při podávání kávy či čaje.
Na těsto si připravíme:
Ihned po upečení perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Na polevu budeme potřebovat:

V menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy rozpuštěné máslo (ne horké), vajíčka a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také).
Ve větší míse si smícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou, cukr, kakao, koření a skořici.

Misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin odpočívat v lednici.

Po vytažení z lednice vyválíme placku cca 4 mm silnou. Díly na malé chaloupky vykrajujeme pomocí vykrajovátka či vytvořených šablon.
Vždy jsou potřeba dva stejné díly na přední a zadní část domečku s prokrojenými dveřmi, tím bude pak držet na hrnku.

Dílky si postupně skládáme s rozestupy na plech vyložený pečícím papírem.
Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5 minut, dle trouby. Pozor, perníčky nesmíme přesušit do tvrda.


Připravíme si polevu z bílku, citronové šťávy a postupně proséváme a přimícháváme moučkový cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala.
Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně dodat více cukru, pokud je moc řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud je příliš hustá.

Libovolně nazdobíme jednotlivé dílky dle své fantazie, případně můžeme i přizdobit jedlými ozdobami na cukroví.




Hotové domečky necháme zaschnout a poté skladujeme naskládané vedle sebe nejlépe v plechové krabičce v chladu, podobně jako klasické perníčky.

Pečení a zdobení vánočních perníčků: Vsaďte na správné načasování
Vánoce, koledy, cukroví – to všechno k sobě neodmyslitelně patří, samostatnou kapitolou je však pečení vánočních perníčků, a především jejich zdobení. Advent je teprve před námi, ale mnohé hospodyňky už svrbí ruce a nemohou se dočkat těchto svých každoročních radostí. Jste na tom podobně i vy?
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena