Mnozí ryby nejedí kvůli pachu, problematické jsou pro mnohé také kosti či přílišná tučnost. Těchto starostí nás pro jednou zbavila ryba, která jako by snad byla vyšlechtěná na míru každému.
Pangasius hypophtalmus neboli sumeček žraločí, ale také pangas siamský vyšlechtěn skutečně nebyl, původně brázdí moře kolem delty Mekongu. Jeho nejvýznamnějším exportérem je Vietnam, který každoročně vyváží kolem 600 tisíc tun ryb. V dnešní době se však sumečci chovají uměle například též v USA. Tato více než metrová ryba má maso plné kvalitních bílkovin a téměř prosté tuků. Zpracovává se výhradně ručně a barva filetů vypovídá o kvalitě ryby, respektive o podmínkách, ve kterých byla chována. Nejoceňovanější jsou bílé a růžové filety, naopak nejméně žádoucí je nažloutlé maso, které se spíše uplatní v asijské kuchyni.
Především pro asijský trh se loví také příbuzný druh Pangasius bocourti, který však tvoří pouze 2% objemu zpracovaných ryb. Je tím pádem také dražší.
Mnozí tuto rybu považují za vůbec nejlepší mořskou pochoutku, pangas totiž nezapáchá po rybině a také nepříjemné kosti ve filetech až na výjimky nenajdeme. To z něj dělá velmi vhodnou rybu pro děti. Velkým plusem je i dostupná cena této pochoutky, za čtyři porce mražených filet zaplatíme něco kolem 70 korun. Pokud máte možnost, zakupte si pangase čerstvého, mnohde se již prodává. Je vhodný i při dietě, ve 100g obsahuje přibližně 4% tuků. Taktéž kuchaři a kuchařky, které nemají času nazbyt si chválí jeho snadnou úpravu.
Doba diktující zdravý životní styl udělala v posledních letech z pangase doslova trendovou rybu. Syrový pangas má necelých 400 kJ, 13g bílkovin a 4g tuku ve 100g. Oproti tomu například čerstvý tuňák má téměř 1000 kJ, 22g bílkovin a 16g tuku.
Tato ryba nevyžaduje žádné zvláštní zacházení. Je vynikající dušená, smažená na másle, ale i zapékaná. Nejjednodušší je rybu osolit a okmínovat a upravit jako filé. Ovšem hrátky s kořením z něj mohou vykouzlit tu italskou, tu indickou specialitu. V létě zkuste i variantu na grilu s grilovacím kořením. Rychlá večeře vznikne například zapečením pangase s bylinkami a brambory. Jistě naleznete inspirativní nápady v našich receptech.
I ti z nás, co si s mořskými plody příliš netykají, by určitě měli vyzkoušet tuto zajímavou rybu.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena