
O ořechovém másle jste nejspíš poprvé zaslechli ve spojení s Amerikou nebo Británií, kde si již v mnoha rodinách našlo své místo. Používali ho již Aztékové, ale ne jako pochoutku, ale pomáhalo jim proti bolestem zubů. Doktor John Harvey Kellogg si nechal proces výroby másla patentovat v roce 1895 a následně výrobek propagoval jako zdravou náhradu proteinů pro pacienty bez zubů.
Na ořechová másla narazíte nejen v obchodech se zdravou výživou, ale jsou k dostání i v běžných prodejnách. Stačí si jen vybrat svou oblíbenou značku a příchuť. Dnes jsou totiž trendem nejen klasická arašídová másla, ale můžete vyzkoušet celou řadu jiných druhů.
Jak využít ořechové máslo v kuchyni
Ořechové máslo můžete přidat v podstatě kamkoliv. Nejčastěji se používá do sladkých jídel. Výborně se hodí do:
● cereální kaše nebo jogurtu,
● lívanců nebo palačinek,
● smoothie,
● rostlinného mléka,
● zálivky ovocných i zeleninových salátů,
● tortilly a wrapů,
● muffinů, sušenek, buchet,
● nepečených dezertů,
● pečené zeleniny,
● asijských pokrmů.
Běžně se ořechová másla používají místo nutely nebo marmelády. Namažte je na pečivo a vychutnejte si jejich plnou oříškovou chuť. Pokud patříte mezi ty, kteří si rádi jen tak „hrábnou” do sklenice s nutelou nebo medem, zkuste to i s ořechovým máslem. Uvidíte, že se vaše chuťové pohárky budou cítit jako v nebi.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena