Odšťavňování ovoce a zeleniny

Odšťavňování ovoce a zeleniny

Odšťavňovače jsou stále oblíbenějším domácím spotřebičem - díky nim si můžeme připravit opravdu kvalitní ovocné a zeleninové šťávy. Jak ale správně odšťavňovat? A který odšťavňovač je nejvhodnější?

15217×

Džusy prodávané v obchodech obvykle obsahují cukry, konzervanty a spoustu dalších chemických látek, které našemu tělu zrovna neprospívají. Zdravější variantou jsou bio džusy nebo ovocné a zeleninové šťávy vlastní výroby. Jaký odšťavňovač je nejlepší a jak odšťavňovat, aby se neznehodnotily cenné látky?

Chytré odšťavňování

Pokud do odšťavňovače dáte jablko nebo hrušku, počítejte s tím, že šťáva oxidací látek zhnědne. Tmavé zabarvení ale není na škodu. Šťávu byste měli vypít do druhého dne, bez konzervačních látek rychle dochází ke kvašení. Pokud ji nevypijete hned, přidejte několik kapek citronové šťávy a uskladněte v lednici. Zbylou dužinu nemusíte vyhazovat - lze ji použít do koláčů, ovocných salátů, do polévek nebo omáček.

Míchání ovoce a zeleniny

Odšťavňovat ovoce spolu se zeleninou je vhodné jen u některých druhů - například mrkev a meloun se snese s jakýmkoliv druhem ovoce. Nevhodná je ale kombinace zeleniny s citrusovým ovocem. Vybírejte plody, které obsahují hodně šťávy - z banánu jí moc nedostanete. Vhodná jsou jablka, pomeranče, ze zeleniny zase rajčata nebo červená řepa.

Jak vybrat dobrý odšťavňovač

Existuje několik typů odšťavňovačů - odšťavňovače fungující na základě lisování, odstřeďování nebo využití tlaku. Lisující odšťavňovač šťávu z plodů vymačkává, odstřeďovací přilepuje plody na sítko, skrze které je pak ven vytlačovaná šťáva a tlakový rozdrtí plody přes sítko a oddělí pak šťávu od pevného zbytku. Zatímco lisovací odšťavňovač vyrobí pouze šťávu, odstřeďovací a tlakový vám připraví šťávu s částí dužiny - hustou a mnohem výživnější.

Chcete-li odšťavňovat pohodlně, vybírejte ten s širokým plnícím otvorem - ušetříte si tak námahu s pracným krájením ovoce či zeleniny. V otázce otáček platí, že méně je někdy více. Vysokootáčkový odšťavňovač vám sice vyrobí šťávu rychleji, vysokými otáčkami ale vzniká teplo, které znehodnocuje vitamíny a minerály.

Odšťavňovač můžete koupit za 600 až 5 000 Kč. Nevyplatí se kupovat levnější, málo výkonné odšťavňovače mají kratší životnost a plody musíte krájet na velmi malé kousky, aby se motor nezavařil. Dobrým ukazatelem kvality je záruka, u špičkových odšťavňovačů je to pět až deset let.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz