Na vlastní zahrádce už nemusíte pěstovat jen osvědčené tuzemské ovoce, můžete si trošku zaexperimentovat a na zahrádku si koupit dřín nebo asiminu.
Původním domovem tohoto 3 - 4 m vysokého stromku je Čína, Krym a Dálný východ. Rostlina začíná kvést začátkem března nádherně žlutými kvítky a pak se obalí do krásně zelených lístků. Od konce září do poloviny listopadu můžete sklízet tmavě červené peckovité plody (až 4 cm dlouhé), které připomínají malá datle nebo hruštičky.
Plody se po sběru povaří, čímž se usnadní vypeckování. Vypeckované plody asijského dřínu se pak suší, připravují se z nich sirupy, marmelády nebo želé.
Asijský dřín obsahuje 3x více vitamínu C než citrony, také kyseliny vinnou a jablečnou. Plodů se využívá při léčbě onemocnění jater a ledvin, léčí ochablost svalů a pomáhá při závratích, léčí inkontinenci nebo impotenci.
Ovoce z tohoto stromku je spíše známo jako indiánský banán, banán chudáka nebo paw paw. Tento opadavý stromek, který byl do Evropy poprvé přivezen asi před 20 lety, pochází ze Severní Ameriky. Asimina roste velmi pomalu a může dosáhnout výšky 3 - 5 m. Stromek se koncem dubna obalí do červenohnědých květů, k těm postupně dorostou až 25 cm dlouhé světle zelené listy a sklízet ovoce můžeme od poloviny září. Podlouhlé světlezelené oválné plody s bílou dužinou dosahují hmotnosti až 350 g. Zralé plody jdou snadno oddělit od stopky. Ke konzumaci se plody rozříznou, odstraní se jádra a dužina se vyjí lžičkou. Ovoce chutná po banánu, melounu, ananasu i mangu a krásně voní vanilkou.
Ovoce je určeno spíše k přímé spotřebě, ale lze jej přidat i do koláčů a moučníků, případně z něj připravit lahodnou marmeládu.
Plody indiánského banánu jsou velmi zdravé a obsahují více vitamínů i aminokyselin než naše podzimní ovoce.
Indiánský banán můžeme pěstovat ve větším květináči, ale i na balkoně.
3 ks indiánského banánu, 2 ks manga, 1 celou vanilku, 3 - 4 ks banány, 1 balíček želírovacího cukru 2:1.
Indiánské banány rozkrojíme, odstraníme jádra a dužinu vydlabeme do misky. Zralá manga rozkrojíme, oddělíme od semene v dřevnatém obalu, oloupeme a přidáme k banánům. Vanilkový lusk rozřízneme a nožem "vydlabeme" vanilku a přidáme ji k ovoci. Ovoce zvážíme a do hmotnosti 1200g přidáme oloupané banány. Veškeré ovoce rozmixujeme a přelijeme do většího hrnce. Vsypeme cukr 2:1 a promícháme. Za občasného míchání přivedeme ovocnou směs k varu a vaříme za stálého míchání 7 - 10 minut. Necháme chvilku odstát a sebereme případnou pěnu. Horkou marmeládu plníme do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujeme a otočíme nahoru dnem. Skleničky přikryjeme dekou (osuškou), za hodinku otočíme a necháme do druhého dne zabalené vychladnout.
Foto: Photos.comAutor:Michy