V období zimy je naše tělo vystaveno víc než kdy jindy škodlivým vlivům. Musíme tedy posilovat náš imunitní systém. Každý z nás ví, že nejlepší cestou je získávání vitamínů konzumací ovoce. Každý z nás má rád něco jiného. Maminka má nejraději jablíčka, bratr jahody, babička mandarinky a děda miluje švestky, ovšem jen v tekutém stavu.
Ne vždy je ale naše oblíbené ovoce k dostání na zahradě, či v sadu. V obchodech naopak najdeme spousty jiného ovoce. Tropického, které je nám méně známé a o němž nic nevíme. Jak je očistit, oloupat, jak je jíst? Co vlastně z těchto pochoutek lze použít k potravě a jaké části naopak jíst nemůžeme? Zkusme si tedy některé druhy nám doposud možná neznámého ovoce přiblížit.
Toto ovoce má tvar hrušky zelenožluté barvy, s tenounkou slupkou. Má lososově růžovou až oranžově žlutou barvu dřeně. Ta je měkká, šťavnatá a nádherně voní po čerstvých meruňkách. Jadérka uvnitř nejsou jedlá! Jíme samotnou oranžovou dřeň. Chceme-li zvýraznit její chuť, pokapeme ji citronem. Papája je vynikající do ovocných salátů a podporuje látkovou výměnu.
Tamarilo je keřové ovoce. Plody jsou dlouhé asi 9 cm. Slupka je tenká, hladká a červená. Vzhledem připomíná rajská jablíčka. Existují také druhy se žlutohnědou nebo jen žlutou slupkou. Dužina je žlutá až načervenalá. Plod měkne směrem do středu. Jádra jsou jedlá a jsou obalena "rosolem". U zralého poldu je dužina trpkosladké chuti a nezralé plody jsou silně hořké a téměř nepoživatelné. Tamarilo obsahuje vysoký podíl vitamínu C, provitamin A, železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor a křemík. Obsahuje 210kJ (cca 50kcal) na 100g dužiny. Nejlepší k jídlu je, když se rozpůlí, pocukruje a uloží přes noc do lednice. Dá se však použít jako tomatové jablíčko na vaření nebo dušení. Jen je třeba se předem zbavit slupky, která je hrozně hořká.
Má zářivě oranžovou tenkou a pevnou slupku. Pod ní se schovává šťavnatá, rosolovitá a velice aromatická dužina s malými jedlými jadérky. Oválné plody mají 5 - 6 cm. Grenadila obsahuje draslík, fosfor, železo a také vitamíny B1, B2, vitamín C a provitamin A. Slupku z plodu jednoduše odstraníme prsty. Dužinu pak snadno vybereme třeba lžičkou. Používá se k přípravě dezertů, zmrzlin a ovocných salátů.
Většina lidí toto ovoce zná od vidění, ale neví, jak se jmenuje. Karambora má tvar polodlouhé hvězdice s 5 či 6 hranami. Je žlutozelené až zelené barvy. Její chuť je sladkokyselá, podobná ananasu. Plod omyjeme, okrájíme nahnědlé hrany a vydloubeme semena uvnitř, která jsou nejedlá. Můžeme jej přidat do salátů nebo jíst jen tak syrovou. Karambola zahání žízeň, posiluje kosti a imunitní systém.
Jedná se o plod mučenky. Plody mohou mít modrou, purpurovou nebo žlutou barvu. Jak ji jíme? Jednoduše. Plod podélně rozřízneme a dřeň i s jadérky jíme lžičkou. Má exotickou sladkokyselou chuť. Obsahuje vitamín C a provitamin A. Konzumuje se čerstvá. Pasírovaná se používá do nápojů nebo do zmrzlin. Přidává se taky pod pečené maso nebo do marmelád. Je oblíbená při redukčních dietách.
Vypadá jako velký zelený grep. Je křížencem grepu a citrusů a jeho původ je zřejmě v Izraeli. Má nakyslou chuť podobnou grepu. Obsahuje hlavně vitamín C a železo. Pomelo se konzumuje syrové a bez slupky. Můžete jej přidat do ovocných salátu i do marmelád pro zpestření chuti. V podstatě má stejné použití jako ostatní citrusové plody. Ze zdravotního hlediska je vhodný především v boji proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem.
Pokud vám ten název nic neříká, snad vám napoví víc mochyně nebo židovská třešeň. Je to zelenožlutá bobule velká asi jako třešně, která se nachází v uzavřeném, světle hnědém pouzdře. Má sladkokyselou chuť podobnou ananasu. Po vyjmutí můžeme jíst bobule i za syrova. V ovocných salátech jsou vynikají. Je třeba je však rozpůlit. Dužina pak lépe přijímá cukr. Dá se taky usušit, pak podobna rozinkám. Pozor ale, nezralé plody jsou jedovaté!
Je polodlouhý trpasličí pomeranč. Je jen 2 - 4 cm dlouhý. Plody, dužina i slupka jsou oranžové a jedlé, takže je nemusíme loupat. Umyjeme je, nakrájíme na kolečka a můžeme se do nich pustit. Plody mají výrazné aroma. Kůra je hořká a dužina je naopak hodně sladká. Jsou delikatesou ke grilovanému masu, drůbeži, zvěřině nebo třeba fondue. K jídlu se doporučují tmavší, ale občas v nich bývají pecky. Ty jediné se nejedí.
Jsou malé plody s tvarem ořechu se světlou růžovou červenou šupinatou slupkou a uvnitř peckou. Má bílou sklovitou dřeň, která je šťavnatá a má lehce sladkokyselou kořeněnou chuť. Ta je podobna muškátovému vínu. Litchi konzumujeme oloupané a odpeckované nebo přidáváme do salátů s ovocem. Můžeme je podávat i s masem nebo rybou. Ale jen ohříváme! Vařením by zhouževnatělo. Dá se sušit nebo kompotovat.
Věříme, že jsme poskytli alespoň pár zajímavých rad a že se nebudete bát tyto druhy zajímavého, chutného a především velmi zdravého ovoce vyzkoušet. Pokud byste měli nápady, nebo dotazy ohledně jiných, v tomto článku neuvedených, druhů ovoce, tak neváhejte a svěřte se nám v diskusi pod článkem.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena