Nebezpečí při vaření s dětmi

Nebezpečí při vaření s dětmi

Pokud jste pravidelnými čtenáři našeho portálu, dočetli jste se v mém předchozím článku <a href="http://www.vareni.cz/trendy/varime-s-detmi/" target="_blank">Vaříme s dětmi</a> o některých nástrahách, které číhají na malé kuchaře. Jelikož jsou tyto úrazy při vaření s dětmi hodně časté, chtěla bych se jim věnovat trošku podrobněji. Přeci jenom je jistější prevence, než řešení následků.

11999×
Největším nebezpečím jsou bezesporu sporáky, rozpálené plotýnky, trouby a množství horkých nádob, kterým se při vaření rozhodně nevyhneme. Je důležité dětem vysvětlit, jaké hrozí úrazy a o jak závažná poranění se jedná. Přesto je nutné co nejvíce minimalizovat možnost styku dětských hbitých ruček, které mnohdy v dobré víře chtějí být užitečné. Pokud už se však stane, že se dítko přes veškerá opatření a varování spálí, je nutné postižené místo co nejrychleji ochladit studenou vodou a při těžším poranění nebo při větším rozsahu zranění urychleně vyhledat lékařskou pomoc. Nikdy se nesnažte větší popáleniny léčit sami doma, následky jsou pak dlouhodobé a velmi bolestné. Velmi nebezpečnými předměty pro děti jsou všechny nože, porcovací nůžky, sekáčky na maso, led a podobně. Vystavovat nože na magnetické tabuli je velmi efektní v domácnosti osaměle žijícího muže, avšak v domácnostech s dětmi bychom se tohoto doplňku měli raději vzdát. I přesto, že visí bezpečně vysoko. Děti jsou vynalézavé a dostanou se všude, navíc nepozorovaně, tiše a rychle. Nože je proto vhodné uchovávat v zásuvkách zasunuté do dřevěných nástavců chránících jejich ostří a zásuvky proti výsunu zabezpečit dětskou pojistkou. Jestli se však u starších dětí i přesto rozhodnete dovolit jim práci s těmito předměty, buďte neustále s nimi. Ještě lepší je vést jim ruku a dělat vše společně. Obyčejnému pořezaní se nevyhne ani zručná kuchařka, natož malý, zbrklý tvoreček. Stane-li se tedy takovýto úraz, stejně jako v předchozím případě zranění opláchneme studenou vodou, tady použijeme i desinfekci, aby nedošlo k zanesení špíny či bakterií do rány a podle rozsahu buď přelepíme náplastí, nebo vyhledáme odbornou pomoc. Třetím úhlavním nepřítelem zvídavých drobečků je elektrický proud. Děti velmi rády zkoumají, k čemu jsou dobré ty dvě dírky v zásuvce a činí tak s oblibou a zásadně předměty z vodivých materiálů. Krytky na všechny nízko položené, lehce dosažitelné a momentálně nevyužívané zásuvky by měly být v domácnosti s dětmi samozřejmostí. V kuchyni je ovšem množství zásuvek nutnou podmínkou pro její praktický provoz. Často jsou spojeny do rozbočovačů, využívaných pro trvalé zapojení drobných kuchyňských spotřebičů, stojících na pracovní desce: rychlovarná konvice, kávovaru, topinkovače, toustovače, ručního šlehače, mixéru a různých typů robotů. Také tyto mnohé kuchyňské stroje jsou zdrojem nebezpečí, zvláště jsou-li trvale zapojeny do sítě. Děti by je zcela jistě neměly nikdy používat samy a i pod dohledem rodičů jen velmi opatrně. Na konci se nesmím zapomenout zmínit o ještě jednom nemalém riziku pro dětské kuchaře. Tím rizikem je ochutnávání a konzumace ingrediencí potřebných pro vaření. Ještě stále si mnoho dospělých neuvědomuje, že ne vše, co při vaření, pečení a smažení používáme, může být ve větším množství pro děti nebezpečné. Je tedy důležité věnovat i tomuto tématu při rozhovorech s dětmi pozornost a nenechávat je v kuchyni samotné, pokud máte v dosahu ne jenom bezpečné potraviny. Budu ráda, pokud se se mnou a s ostatními čtenáři podělíte o své poznatky z vaření s dětmi, třeba některé motivujeme a nebo alespoň upozorníme na možná rizika. Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz