Do restaurace, kde se podává racionální či vegetariánská strava můžeme zabloudit i v případě, že maso milujeme. O to hůře se však můžeme orientovat v jídelním lístku.
Vyptávat se obsluhy na každou položku z jídelního lístku může být poměrně zdlouhavé. Vyrazme tedy pro příště do restaurace pro vegetariány s tímto malým tahákem.
Jednoduše jej lze nazvat jako pšeničné maso. Jedná se totiž o náhražku masa vyrobenou z pšeničného lepku, nelze jej tedy konzumovat při bezlepkové dietě. Aby vznikl seitan, musí se lepek ochutit. K tomu slouží sójová omáčka, zelenina, koření a mořské řasy. V jídelníčku se s ním můžete setkat například v kombinaci se zelím a knedlíky, kde nahrazuje vepřové.
Tato sójová specialita je vyráběna ze sójového mléka. Díky nulovému obsahu cholesterolu je vhodným doplňkem diet. Vysoký obsah bílkovin nahradí živočišné proteiny. Sám o sobě je však tento "sýr" bez chuti, proto je nutné jej zkombinovat s vhodnými surovinami. Tofu se hodí například do salátů, rizota a při vhodném okořenění dokáže zastoupit i masnou část pokrmu.
Směs pšeničných a rýžových bílkovin, červené řepy, obilných klíčků a soli, to je náhražka masa zvaná robi. Má řadu předností, je dietní, ale především se vizuálně i chuťově přibližuje skutečnému masu. Robi lze použít například do číny nebo plněných knedlíků.
Další lahůdkou, na kterou se masožravci dívají skrze prsty, je specialita z vaječných bílků zvaná šmakoun. Šmakouna lze přimíchat do salátů, obalit jako řízek nebo ogrilovat. Jako u všech ostatních náhražek masa platí, že hlavní je pohrát si s kořením a docílit tak lahodné chuti.
Je považován za vůbec nejkvalitnější náhradu masa pro svůj komplexní obsah aminokyselin. Vyrábí se rovněž ze sóji, navíc obohacené o bakteriální kulturu, která vytváří v "sýru" bílou plíseň. Díky ní je tempeh plný vitamínu B12. Tempeh obohatí těstovinová jídla a může se také udit či smažit. Ve studené kuchyni se s ním nesetkáme.
Znáte-li burákové máslo, pak tahini vypadá velmi podobně. Jedná se o pastu z drcených sezamových semínek. Ochucena bývá česnekem či citronovou šťávou. Je vynikající namazaná na pečivo, ale i k přípravě dresinků a dipů. Je jednou z hlavních součástí cizrnového pokrmu zvaného hummus. Bývá považována za náhražku másla.
Pouze přírodní fermentací vzniká delikátní japonská sójová omáčka.
Polévka s řasami wakame se tradičně v Japonsku podává ženám po porodu. Pomůže ovšem pročistit krev i všem ostatním. Odpůrcům ryb řasy dodají jód, zinek a hořčík. Kromě polévek se řasy přidávají také k nudlím.
Bývají nazývány japonskými švestičkami. Plody jsou nejprve sušeny a poté podstupují několikaletý proces fermentace v dřevěných kádích. Ve zdravé výživě je používán tak zvaný umeocet, který se kvalitou a šíří použití vyrovná vinnému či jablečnému octu.
Jedná se o tradiční směs slaného japonského koření. Vzniká fermentací sójových bobů, rýže a pšeničné mouky. Jeho chuť vynikne zejména v omáčkách, marinádách a polévkách.
Objednáme-li si pickles, pak před námi přistane miska s kvašenou zeleninou, může to být směs zelí, cibule, mrkve a kedlubny. Ta se nakládá do speciálního koření a soli a po mléčném kvašení vznikne doslova koktejl vitamínů. Ten podpoří naši imunitu a trávení.
Tímto naše krátká exkurze do tajů zdravé výživy téměř končí, máte však možnost v něm pokračovat. Pokud máte pocit, že je třeba něco doplnit, budeme se těšit na vaše příspěvky v diskuzi.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena