Někteří si ponaučení vzali k srdci a v kuchyni se více neukázali, někteří se radami inspirovali a v kuchyni se "motají" dál. Nebudu zkoumat, jak je to právě s vámi. Pokud ale právě čtete tento článek, předpokládám, že máte vztah k práci v kuchyni, k vaření či pečení, k přípravě kulinářských specialit nebo alespoň vás malá zvědavost vás nutí inspirovat se dále. A právě proto sledujete i tyto stránky o vaření.
Vztah k vaření
V každé době, v každé oblasti našeho života - mezi lidmi všech profesí - se vyskytne gurmán, který si libuje u krásně prostřeného stolu, u nádherně a často i velice netradičně vyhlížejících specialit, které mu nabízí šéfkuchař jeho kuchyně. Nezáleží na tom, zda je šéfkuchařem muž nebo žena. Záleží na tom, jaký vztah má právě k samotné přípravě pokrmů, s jak velkou láskou a péčí se přípravě věnuje. A leckdy jde také o to, jak má rád své hosty, kterým takové pokrmy na stůl přináší.
Bez náležitého vztahu k vaření, k přípravě dobrého jídla nebo jen k podání horkého čaje nebude hostům, ale ani nám samotným chutnat tak, jako když se k plnění tohoto úkolu postaví člověk, který jídlo připraví s patřičnou péčí a láskou. Rozhodující je také samotný vzhled podávaného jídla, protože nejen chuťově, ale i vzhledem musí pokrm zaujmout. Jako příklad si můžeme představit, že si sami připravujete třeba snídani. Pak si rozhodně nachystáte snídani podle svého gusta, protože právě vám má snídaně chutnat. Znáte své zvyky, své chutě a podle toho si snídani připravujete. Stejně tak připravujeme pokrmy i pro své nejbližší nebo pro příchozí hosty. Známe z části jejich zvyklosti, víme, co mají či nemají rádi, a nebudeme je nutit do jídel, které zbudou na nazdobených talířích. Před samotným pozváním hostů bychom měli společně probrat skladbu menu, aby nedošlo k nepříjemným situacím.
Při přípravě jídel dbáme na vzhled i chuť zároveň. Je pravdou to, že jaký vztah máme sami k sobě, takový vztah máme k podávaným pokrmům. Jak se chováme ke svému zevnějšku, tak se chováme ve své kuchyni.
Vybavení kuchyně
Každý, kdo v kuchyni pobyl více času, ví, že právě vybavení kuchyně je velmi důležité pro další průběh příjemné práce v ní. Vhodné rozestavení skříní, stolů, pracovních ploch, umístění sporáků či lednice a mycích prostor - to vše výrazně ovlivní práci v kuchyni. Když máme i výběr technických pomůcek - mixéry, sekáčky, šlehače, dostatek nádobí, nožů a příborů - pak už stačí jen zajít do obchodu, zajistit si potřebné suroviny k přípravě menu a můžeme začít. Nezapomínáme také na dostatek koření, které by mělo být v každé kuchyni. Právě koření je totiž to důležité, čím docílíme nezvyklosti pokrmů. Provoní jídlo, povzbudí chuťové buňky a zvedne náladu hostů.
Jídelní stůl
Při práci v kuchyni je velice důležité znát počet osob, pro které vaříme. Jinak se připravuje menu pro dvě osoby, pro které se také servíruje s větším přehledem, s možností snad i intimněji stůl nachystat. Jiné je to pro více osob, kdy musíme mít na paměti decentní, skromnou a přitom postačující výzdobu a přípravu stolu. Není žádané, aby zbývalo velké množství jídla, má-li být servírováno pro jeden pár. Stejně tak není příjemné, když se nedostává pokrm pro jednoho z mnoha hostů. Pečlivě musíme uvážit nejen nákup surovin pro přípravu jídla, ale také rozumně počítat při jeho porcování a servírování. Vždy se dá totiž včas nesrovnalosti předejít, například vhodným naservírováním pokrmu na připravené talíře. Není příjemné, když spousta jídla zbude, ale je to milejší, než když má host prázdný talíř!
Závěr
Nezáleží na tom, zda se v kuchyni pohybuje žena nebo muž, zda je to člověk mladý nebo starý. Záleží na tom, jak moc člověka práce v kuchyni baví, jak se staví k plnění tak důležitého úkolu - zda dobře, mile, s povzbuzením zaujmout a nasytit ty, pro které vaří. Až zasedneme ke stolu, ať už doma, v restauraci či veřejné jídelně, zamysleme se nad tím, kdo nám asi pokrm připravil.
Foto:
Profimedia.cz