Máte doma mrazničku a v ní spoustu prázdného místa? Předkládám několik rad, čím ji nejlépe zaplnit a co do ní raději vůbec nedávat.
Nádoby do mrazničky si už nyní můžeme koupit v každé prodejně domácích potřeb. Jak mít ale zcela zaplněný mrazák, a přitom neutrácet další peníze za drahé obaly? Stačí si v obchodě zakoupit mikrotenové sáčky různých velikostí, alobal a několik misek v různých velikostech. Nejvhodnější jsou misky, které lze uložit do mrazničky a zároveň i do mikrovlnné trouby. Potraviny, které chceme zmrazit, vložíme do mikrotenového sáčku či zabalíme do alobalu a poté dáme ve vhodné misce předmrazit na několik hodin. Poté misku odstraníme a potraviny necháme v mrazničce jen v sáčku či alobalu. Nesmíme zapomenout si na obal poznamenat co jsme zmrazili a také kdy. Miska nám tak zůstane k dispozici pro další potraviny ke zmrazení.
K uskladnění potravin do mrazničky se nedoporučuje používat sklo. Nevhodné jsou také veškeré porcelánové a keramické nádoby. Zásadně se nedoporučuje zmrazovat potraviny v kovových nádobách.
Ke zmrazení je vhodná tepelně upravená zelenina, ale pouze některé druhy zeleniny čerstvé. Dále maso a masné výrobky jak syrové, tak tepelně upravené, také mléčné výrobky. Mrazit můžeme také pokrmy z těstovin, rýže, houskové i bramborové knedlíky nebo bramborovou kaši. V mrazničce taky můžeme "uschovat" pečivo i moučníky a ovoce, ovocné šťávy i dřeň.
Ke zmrazení není vhodná čerstvá zelenina jako je hlávkový salát, brambory, celý křen, ředkvičky i cibule. Z ovoce není vhodné zmrazovat celá jablka, hrušky nebo banány. Dále se ke zmrazení nehodí tučné maso, mozeček, kefír, syrová vejce nebo pudink, ani pokrmy zahuštěné škrobovou moučkou.
Pokrmy, které připravujeme ke zmrazení, kořeníme i solíme slaběji, zmrazením zintenzivní jak chuť tak i vůně. Omáčky zahušťujeme jíškou a ne škrobovou moučkou. Sladké moučníky necukrujeme a zmrazujeme bez glazury (polevy). Krémy a náplně připravujeme z másla.
Rozložíme jednotlivé kousky pokrmu (ovoce, pečiva...) vedle sebe na tác a uložíme do mrazničky. Podle typu mrazničky se ukládají buď úplně nahoru do zvláštní přihrádky, nebo na dno mrazničky. Jakmile pokrm ztuhne, přendáme ho do obalu a ihned uložíme do mrazničky. Pokrm se tak neslepí a my jej můžeme odebírat po částech.
Při zmrazení se výživové hodnoty nejen uchovávají, ale můžou se i zhodnotit. Lidský organismus lépe využije zmrazené bílkoviny, minerální látky i železo (ze špenátu, zelených fazolek). Ztráta vitamínu C u zmrazených potravin je asi 25%.
Pokud vás zajímá, jak připravovat zeleninu a další potraviny do mrazničky, připravuji na toto téma článek.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena