Přinášíme vám další díl o oblíbené letní zelenině - melounech.
Kromě již zmiňovaného vysokého procenta vody a nízkého obsahu cukru přináší meloun našemu tělu samozřejmě řadu dalších látek. Voda však patří k nejprospěšnějším. Málokdo z nás totiž v létě dodržuje pitný režim. Meloun je bohatý na minerální látky, hlavně na draslík, vápník, fosfor a hořčík, ale také na železo, zinek, jod a mangan, ten má vliv na sexuální výkonnost a ovlivňuje barvu vlasů . Dále vitamíny C a vysoký obsah vitamínu A, který pomáhá našemu tělu v boji proti volným radikálům, ovlivňuje mozek, zpomaluje stárnutí buněk, urychluje schopnost myslet a chrání sliznice před viry a bakteriemi. Také obsahuje vitamíny řady B.
Melouny jsou všeobecně nízkokalorické a dovedou zasytit, proto se podávají při nejrůznějších dietách. Pro své vysoké procento vody způsobují močopudnost a tudíž se využívají při různých ledvinových poruchách.
Melouny nám však v létě pomáhají i zevně. Pokud to přeženete se sluníčkem a spálíte se, není nic jednoduššího než rozmačkat a přiložit kousek vychlazeného melounu. Vysoký obsah vody, vitamínu A a C je jako balzám pro spálenou kůži.
Navíc je známo, že osoby konzumující melouny méně často onemocní rakovinou či srdečními chorobami.
Samotné skladování je jednoduché. Stačí meloun nechat v chladu. Celý meloun vydrží až týden. Pokud si koupíte meloun rozkrojený, rozhodně patří do ledničky a vydrží v ní maximálně 2 - 3 dny.
Mnoho z nás si klade otázku, jak poznat zralý meloun? Stoprocentní jistotu nemají ani sami prodejci. Věřte mi. Správně by se zkouška zralosti měla provádět hmatem a sluchem. Poklepeme a jestli meloun vydává zvonivý zvuk je zralý. Mnoho lidí zkouší meloun tak, že jej vezme do dlaní a melou stlačí. Prý pokud vydá vrzavý zvuk nebo praskavý, tak je meloun zralý. Bohužel se takto naruší struktura a pevnost dužiny melounu. Po rozkrojení je meloun uvnitř popraskaný a lidé tak na melouny často zanevřou.
Také kolují fámy o samčím a samičím melounu. Jelikož jsem na jedné své brigádě měla tu čest se s vodními melouny trochu víc obeznámit, můžu vám dát jen jednu radu. Vybírejte melouny se suchou stopkou, pravidelným tvarem a oním zvonivým zvukem. Pokud je ale u prodejce špatná várka melounů, můžete vybírat jak chcete a na dobrý meloun narazit nemusíte. Já osobně dávám přednost pruhovaným řeckým melounům. Nebývají tak rudě červené jako celozelené maďarské nebo slovenské, ale jsou mnohem sladší. Záleží však na vás, jaké melouny patří mezi vaše oblíbené.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena