Maliny, které si procházkou do lesa natrháme, jsou vždy lahůdkou! Říkáme jim jednoduše - malina, maliní, červená malina.
Každý z nás asi zná chutné plody maliny. Mnozí mají na své zahradě maliny velkoplodé, stále plodící, ale chutí se těm lesním těžko vyrovnají.
Maliny provázejí člověka už po mnoho tisíc let. Keře maliníku dosahují výšky až 2 m, jsou tvořeny prutovitými výhonky, které vyrůstají z plazivého kořene. Mohou mít na spodu jemné ostny nebo být celé lysé. Prvním rokem jsou pruty žlutohnědé, dvouleté dřevnatí a přináší květonosné větve, které na podzim zasychají. Střídavě položené listy jsou lichozpeřené, tří až pětičetné, ovšem nalezneme i sedmičetné. Okraje listu jsou nepravidelně ostře pilovité, čepel je zašpičatěle vejčitá. Na řapících mají malé ostny.
Maliník kvete v druhé polovině května až v červenci. Květy jsou pětičetné, bílé barvy, uspořádány do převislých lat. Mají velký počet tyčinek a semeníčků, které jsou uleženy na vypuklém květním lůžku. Plodem jsou drobné peckovičky, které navzájem srůstají a vytváří tak souplodí, nazývané maliní. Maliny dozrávají v červenci. Mají červenou barvu, lehce se odlupují od lůžka. Přezrálé maliny opadávají samy. Maliny je vhodné sbírat ráno, kdy jsou chladné a dají se i přepravovat. Za tepla se rychle kazí. Nesbíráme je v dešti.
Maliník je rozšířen po celé severní polokouli. U nás ho nejvíce nacházíme v podhorských a horských oblastech, na pasekách, ve světlých lesních porostech. Vyžaduje vzdušné, osluněné půdy.
Mimo plodů sbíráme také listy. Mladé listy otrháváme bez řapíků v době květu. Sběr listu později je také možný, ale účinky jeho drogy nejsou tak kvalitní. Sušíme je v tenkých vrstvách na větraném místě. Možné je i přesušení na slunci. Můžeme sušit i uměle při teplotách mezi 40-50 °C tak, aby si listy zachovaly původní barvu. Při pomalém sušení droga tmavne.
V lidovém léčitelství je často maliník používán jako náhražka pravého čaje. Bývá používán společně s listy ostružiníku a jahodníku, někdy i samostatně. Plody jsou oblíbeným lesním ovocem.
Čaj se připravuje jako zápar, sladíme ho medem a pijeme teplý během celého dne. Čaj nás osvěží, ale pomůže i při potížích žlučníku nebo zánětech močových cest. V tom případě jej nesladíme.
Pečlivě přebrané maliny namočíme chvíli do slané vody, pak je propláchneme. Plody nasypeme do sklenic a zalijeme horkým sladkým nálevem. Sterilujeme je asi 10 minut.
Maliny necháme asi dva dny odležet a pak je vylisujeme, nebo šťávu vyluhujeme párou v odšťavňovacím hrnci. Přidáme cukr a mošt zahřejeme, sebereme pěnu a slijeme do sklenic. Sterilujeme asi 20 minut. Mošt je výborným lékem proti horečkám.
Foto: Profimedia
autor Stáňa
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena