Lotyšská kuchyně

Lotyšská kuchyně

Míříte-li do Lotyšska a obáváte-li se, co vás tam z kulinářského hlediska čeká, tak právě pro vás je určen tento článek.

20198×

Charakteristika lotyšské kuchyně

V téměř celém Lotyšsku panovalo až do začátku 19. století nevolnictví. Na nepříliš úrodných polích pracovali lidé do úmoru a toho, co sklidili, si vždycky vážili. Strava chudých poddaných se tak sestávala z jednouchých, ale zároveň chutných jídel, a tak je to v Lotyšsku vlastně dodnes. Tradiční pokrmy se vařily z místních surovin, byly málo kořeněné a hodně kalorické, aby lidé měli dost energie na celodenní robotu. Později lotyšskou kuchyni ovlivnila také německá, švédská a ruská kuchyně.

Typické suroviny Lotyšska

Podobně jako v Estonsku, se i v Lotyšsku teší velké oblibě vepřové maso, zvěřina a ryby. Dále jsou oblíbené obilniny, luštěniny, červená řepa, kapusta a zelí. Nejčastější přílohou jsou brambory, které zemi v minulosti mnohokrát ochránili od hladomoru. Hodně se konzumuje i mléko, kefír, sýry a vejce.

Lotyšské pokrmy

Na lotyšském stole často najdeme nakládanou zeleninu nebo nakládané houby. Pro východní Evropu je typická i konzumace pirožků a boršče, ani Lotyšsko není výjimkou. Z luštěnin vaří nejrůznější kaše. Nejoblíbenějším nápojem je pivo, a též káva a čaj.

Černý balzám národním symbolem Lotyšů

Melnais balzams, neboli černý balzám, je hustý, černý bylinný likér, který poprvé vyrobili rižští lékárníci už v 18. století. Přesná receptura se přísně tají. Obsahuje 24 bylin a další ingredience, jako je zázvor a dubová kůra. Pětačtyřicetiprocentní likér se skladuje v dubových sudech a prodává se v charakteristických hliněných lahvích. Z výletu do Rigy si jej určitě přivezte domů jako suvenýr.

Slovníček typických lotyšských pokrmů a nápojů

Alexander torte

Pečivo plněné lesním ovocem, nejčastěji malinami a brusinkami.

Alus

pivo

Bauskas, Perteris, Tumsais

tmavá lotyšská piva

Bauskas gaisais, Aldara Luksusa, Aldara Zelta

světlá lotyšská piva

Jaňu siers

Jánský sýr vyráběný o letním slunovratu

Karašas

Placky ze žitné mouky

Kimenu siers

kmínový sýr, který se vyrábí podomácku téměř v každé rodině

Maizes kvass

chlebový kvas

Piragi

bramborové pirožky

Rasols

bramborový salát s kyselým zelím

Rupjmaize

Tmavý, žitný chléb

Skábputra

nápoj z mléka, vody, smetany a ječných krup

Skabu kapostu zupa

zelná polévka

Sklandu rauši

Jedná se o pečivo ze žitné mouky plněné sladkými i slanými náplněmi.

Smorgasbord

slovo pochází ze švédštiny a znamená bufet, švédský stůl

Šokoládes

čokoláda, nejlepší je značka Laima, která si v Lotyšsku drží oblibu již přes 130 let.

Zivis

ryba

Jak vidíte, lotyšská strava je nápaditá a chutná. Určitě se tedy nemusíme obávat vyrazit za lotyšskou kuchyní a pěkně po lotyšsku si popřát "Labu apetiti!"

Foto: Profimedia

user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena