Míříte-li do Lotyšska a obáváte-li se, co vás tam z kulinářského hlediska čeká, tak právě pro vás je určen tento článek.
V téměř celém Lotyšsku panovalo až do začátku 19. století nevolnictví. Na nepříliš úrodných polích pracovali lidé do úmoru a toho, co sklidili, si vždycky vážili. Strava chudých poddaných se tak sestávala z jednouchých, ale zároveň chutných jídel, a tak je to v Lotyšsku vlastně dodnes. Tradiční pokrmy se vařily z místních surovin, byly málo kořeněné a hodně kalorické, aby lidé měli dost energie na celodenní robotu. Později lotyšskou kuchyni ovlivnila také německá, švédská a ruská kuchyně.
Podobně jako v Estonsku, se i v Lotyšsku teší velké oblibě vepřové maso, zvěřina a ryby. Dále jsou oblíbené obilniny, luštěniny, červená řepa, kapusta a zelí. Nejčastější přílohou jsou brambory, které zemi v minulosti mnohokrát ochránili od hladomoru. Hodně se konzumuje i mléko, kefír, sýry a vejce.
Na lotyšském stole často najdeme nakládanou zeleninu nebo nakládané houby. Pro východní Evropu je typická i konzumace pirožků a boršče, ani Lotyšsko není výjimkou. Z luštěnin vaří nejrůznější kaše. Nejoblíbenějším nápojem je pivo, a též káva a čaj.
Melnais balzams, neboli černý balzám, je hustý, černý bylinný likér, který poprvé vyrobili rižští lékárníci už v 18. století. Přesná receptura se přísně tají. Obsahuje 24 bylin a další ingredience, jako je zázvor a dubová kůra. Pětačtyřicetiprocentní likér se skladuje v dubových sudech a prodává se v charakteristických hliněných lahvích. Z výletu do Rigy si jej určitě přivezte domů jako suvenýr.
Pečivo plněné lesním ovocem, nejčastěji malinami a brusinkami.
pivo
tmavá lotyšská piva
světlá lotyšská piva
Jánský sýr vyráběný o letním slunovratu
Placky ze žitné mouky
kmínový sýr, který se vyrábí podomácku téměř v každé rodině
chlebový kvas
bramborové pirožky
bramborový salát s kyselým zelím
Tmavý, žitný chléb
nápoj z mléka, vody, smetany a ječných krup
zelná polévka
Jedná se o pečivo ze žitné mouky plněné sladkými i slanými náplněmi.
slovo pochází ze švédštiny a znamená bufet, švédský stůl
čokoláda, nejlepší je značka Laima, která si v Lotyšsku drží oblibu již přes 130 let.
ryba
Jak vidíte, lotyšská strava je nápaditá a chutná. Určitě se tedy nemusíme obávat vyrazit za lotyšskou kuchyní a pěkně po lotyšsku si popřát "Labu apetiti!"
Foto: Profimedia
Autor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena