Listerióza

Listerióza

V současné době se stále více či méně hovoří o onemocnění zvané listerióza. Co to je? Jaká je realita? Odkud se baktérie Listeria bere? Jak se léčit? Vše o této nemoci, jak jí předcházet a jak poznat nákazu se dočtete v našem článku.

15728×
Listeriózu způsobuje malá bakterie Listeria monocytogenes. Listeria se vyskytuje v několika sérotypech a je poměrně odolná vůči zevním vlivům. Zdrojem nákazy jsou různé druhy zvířat - savci, ptáci, ale i korýši. Bakterie listeria se vyskytuje v odpadních vodách, půdě a také ve výkalech zvířat. Listeria je typická tím, že se dobře množí i v chladném prostředí. Zdrojem onemocnění může být nemocný člověk, ale i zdravý bacilonosič. Vstupním orgánem infekce je trávicí ústrojí, ale také porušená kůže a dýchací cesty. K nákaze může dojít rovněž transplacentární cestou, z těhotné na plod. Nemoc ohrožuje primárně těhotné ženy a dospělé s oslabenou imunitou. Inkubační doba u tohoto onemocnění kolísá od 3 do 70 dnů.

Nemoc může být bez příznaků i smrtelná

Průběh onemocnění listeriózou kolísá od lehkých, někdy bezpříznakových nákaz až po smrtelná onemocnění. Diagnóza listeriózy se ověřuje kultivačním vyšetřením krve, mozkomíšního moku, sputa, výtěru z mandlí, pochvy nebo plodové vody. Je třeba vědět, že kultivační průkaz listerií vyžaduje delší čas. K terapii se používají antibiotika a jejich kombinace.

Kdo je nejvíce ohrožen?

Těhotné ženy

U nich je až dvacetkrát vyšší pravděpodobnost nákazy listeriózou než u běžné zdravé dospělé populace. Přibližně třetina všech listerióz se vyskytne u těhotných

Lidský plod / novorozenec

Při nákaze těhotné listerií hrozí novorozenci těžší poškození než samotné těhotné osobě s oslabenou imunitou

Osoby s onkologickým onemocněním, diabetem či onemocněním ledvin

Osoby s HIV/AIDS

U nich je riziko nákazy 300krát větší než u zdravé populace

Osoby podstupující dlouhodobě kortikoidní léčbu

Přestárlé osoby

Jak se listerie dostane do jídla?

Jak už bylo řečeno, Listeria monocytogenes se vyskytuje v odpadních vodách, půdě a výkalech zvířat. Zelenina se může kontaminovat jednoduše od půdy nebo v případě používání výkalů zvířat jako hnojiva. I zdravá zvířata mohou být bacilonosiči a v případě přípravy pokrmů bez dostatečného tepelného opracování může dojít k nákaze. Ke kontaminaci potravin může dojít i po jejich přípravě či v průběhu přípravy, například se může jednat o různé druhy sýrů, majonézových salátů, paštik.

Jak se můžu nakazit listeriózou a jak to zjistím?

Nakazit listeriózou se můžeme požitím kontaminované potravy. Novorozenci se mohou nakazit již v průběhu těhotenství, jestliže v této době jejich maminka pojídá kontaminované potraviny. Ačkoliv většina zdravých dospělých může konzumovat kontaminované potraviny, aniž by onemocněli, tak ti, kteří jsou ve zvýšeném riziku (viz bod 1) mají při pojídání takovýchto potravin velkou pravděpodobnost nákazy. Osoba nemocná listeriózou bude mít většinou horečku, bolesti svalů a někdy i gastrointestinální problémy (nechutenství a průjem). Pokud se infekce rozšíří do nervového systému, tak symptomy jako je bolest hlavy, zmatenost, křeče se stanou silnějšími. Těhotné ženy infikované v průběhu těhotenství budou mít většinou jenom mírné příznaky, avšak jejich plod (dítě) může v průběhu těhotenství odumřít, tj. těhotná může potratit či porodit mrtvé dítě, či nově narozené dítě bude trpět závažným postižením centrálního nervového systému. V současné době se v žádném státě na světě těhotné ženy rutinně na listeriózu nevyšetřují. Avšak v případě, že má ošetřující lékař podezření na toto onemocnění, může odebrat krev nebo mozkomíšní mok a provést vyšetření na listeriózu.

Prevence proti listerióze

Žádná specifická prevence proti listerióze neexistuje. Lze pouze doporučit obdobná preventivní opatření jako proti salmonelóze.

Obecná doporučení:

  • důkladně tepelně opracovat syrové potraviny z hovězího, vepřového a drůbežího masa
  • důkladně omýt syrovou zeleninu před konzumací
  • skladovat syrové maso odděleně od již připravených uvařených potravin
  • nekonzumovat nepasterizované mléko a potraviny z něj připravené
  • důkladně si mýt ruce, důkladně omývat nože a nástroje používané k úpravě (naporcování) syrových potravin (maso, zelenina...)
    • Doporučení pro osoby ve zvýšeném riziku:

      • vyvarujte se měkkých sýrů (typy Niva, Cammembert, atd...). Tvrdé sýry a sýry, které prošly tepelnou úpravou většinou nepředstavují riziko
      • důkladně tepelně opracovat syrové potraviny z hovězího, vepřového a drůbežího masa
      • ačkoliv je riziko nákazy z potravin prodávaných v lahůdkářství obecně nízké, lze doporučit těhotným ženám a osobám se sníženou imunitou vyhýbat se těmto potravinám (různé saláty - hermelínový, pařížský, pochoutkový)
      • Lze listeriózu léčit?

        Když se listerióza objeví u těhotné ženy, lze ihned podanými antibiotiky většinou zabránit nákaze plodu. Někdy však i v případě okamžité léčby nelze vyloučit úmrtí plodu či osob s oslabenou imunitou. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz