Jak jste na tom s příjmem ovoce v tomto letním období? Ovoce postupně dozrává na našich zahradách, v obchodech je ho také dostatečné množství k výběru.
I ceny jsou také právě v tomto čase přijatelné, a tak je pouze na nás, kterým čerstvým ovocem doplníme mísy na našich stolech nebo obohatíme naše pokrmy.
Ovoce je v první řadě potřebné pro svůj velký obsah vitamínů a minerálů. Skupina alergiků a diabetiků by však měla být při jeho příjmu obezřetnější. Alergici zejména s ohledem na svou potravinovou alergii, cukrovkáři na obsah cukrů v ovoci, který způsobí změnu hladiny inzulínu a má vliv na tělesnou váhu.
Vitamíny a minerály obsažené v ovoci by měly být nedílnou součástí našich jídelníčků. Především lidé, kteří mají předepsanou redukční dietu, lidé dodržující vegetariánskou stravu nebo prostě všichni ti, kteří nedbají na správnou životosprávu a svůj jídelníček zaměřují na nabídku řetězce fast-foodů, ale i ostatní by neměli přísun čerstvého ovoce omezovat a podceňovat. Nevyváženost a nedostatečné zásobení vitamíny a minerály mají vliv na naše zdraví a může způsobit i vážná onemocnění. Zejména vitamíny A, B, C a zinek, ale i další prvky, příznivě ovlivní a ochrání naše tělo při dlouhodobém napětí a stresu.
I když je první letní ovoce z našich zahrad již sebráno, přesto se v obchodech může ještě objevit. A na některé se právě chystají nebo už se vydali vydatní "sběrači" - zejména na borůvky.
Třešně i višně jsou ovocem, které je touto dobou již sklizené, ale určitě bylo využito pro doplnění jodu v našem těle. Také obsahují vitamíny skupiny B, velké množství beta-karotenu, draslíku, fosforu, železa a vápníku. Významné látky v třešních a višních podporují krvetvorbu a odolnost kostí a zubů.
Další ovoce, jehož sběr stále probíhá. Bobule rybízu, zejména toho černého, obsahují veliké množství vitamínu C. Plody samy o sobě nemají velkou energetickou hodnotu, proto se doporučují při redukčních dietách. Rybíz je ale bohatý na pektiny a organické látky, které pomáhají lidskému organismu v boji s bakteriemi. Černý rybíz obsahuje velké množství draslíku a kladně ovlivňuje látkovou výměnu.
Z našeho českého ovoce právě jahody obsahují nejvíce manganu. Mangan vyživuje nervy a mozek, podporuje lidské libido a povzbuzuje činnost štítné žlázy. Také zásobuje naše vlasy a kůži barevnými pigmenty. Kromě toho obsahují jahody také třísloviny, které působí protizánětlivě a antibakteriálně a vážou těžké kovy ve střevech. Tím pomáhají při trávicích obtížích. Jahody obsahují i kyselinu listovou, důležitou pro krvetvorbu a růst buněk.
Borůvky a barvivo, které je v nich obsaženo, mají velmi příznivý vliv na regeneraci očního purpuru (umožňuje činnost očních tyčinek, které jsou citlivé na světlo a umožňují vidění za šera) a zvyšují ostrost zraku. Jsou vysoce bohaté na hořčík, vápník fosfor a síru a vitamín C, skupinu vitamínu B a také beta-karoten. Kromě toho borůvky příznivě regulují funkci střev a ovlivňují látkovou výměnu.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena