Doba hliníkových příborů je naštěstí pryč. Dnes se vyrábějí z kvalitních materiálů a jejich vzhled určují módní trendy. Pokud ale nevíte, jak o příbor pečovat, brzy se vám změní v zašedlé nástroje.
Nejen jídelní servisy, ale i příbory podléhají módním trendům. Hliníkové příbory vystřídaly kvalitní materiály, dřevěná či umělohmotná držadla jsou již také minulostí. Nejběžnější jsou dnes nerezové příbory z ušlechtilé oceli, označované čísly 18/10, což symbolizuje poměr chromu a niklu (18% chromu, 10% niklu). Z široké nabídky si můžete vybrat klasické jídelní, designové - pro zvláštní příležitosti, lesklé či matné.
Slavnostní stříbrné, postříbřené či pozlacené příbory jsou sice o něco dražší, pro slavnostní příležitosti ale naprosto ideální. Pokud chcete, aby vám vydržely alespoň deset let, dejte přednost ručnímu mytí před mytím v myčce. Nejen zlatý či stříbrný, ale prakticky jakýkoliv kvalitní příbor je také vhodným a nápaditým svatebním darem. Jednotlivé sady lze zakoupit v exkluzivních kazetách.
Čím dál tím více designérů si občas odskočí navrhnout nějaký ten příbor. Z těch extravagantnějších lze jmenovat např. singapurskou designérku žijící v Jižní Africe - Dianu Carmichael. Pro své luxusní jídelní nástroje používá jen ty nejušlechtilejší kovy a drahé kameny. Vzhledem k náročné technologii výroby jsou velmi drahé a dovolit si je může opravdu málokdo.
Kromě příborů obsahujících dřevo, satinu, zlato nebo stříbro, můžete mýt v myčce jakékoliv příbory z nerezu.
Po několika letech intenzivního mytí se může stát, že příbor ztratí svůj lesk a vytvoří se na něm skvrny. Předejít tomu můžete tak, že nebudete čekat, až příbor oschne v myčce a ihned po umytí jej utěrkou do sucha utřete.
Vznik skvrn podporují také potravinové kyseliny obsažené v hořčici, marinádách, ovoci a ovocných jídlech. Nenechávejte dlouho působit zbytky těchto jídel a ihned po konzumaci je z příborů setřete. Nepoužívejte čistící prostředky na bázi písku ani drsné houby na mytí, mohou poškodit lesklý povrch příborů.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena