Pokud máme rádi rybí maso, pak si umíme představit jakoukoliv rybí pochoutku v našem jídelníčku. Nebudeme se zdráhat ochutnat rybu mořskou nebo sladkovodní.
Budeme si možná jen vybírat ze samotných konkrétních druhů ryb tu nejlahodnější.
Pokud jsou mezi lidmi u nás rozšířené v jídelníčku ryby, pak se možná ve větší míře vyskytují právě v období Vánoc, a to ryby z našich rybníků - zejména kapři.
Z hlediska konzumace kapřího masa byl proveden výzkum, který porovnával složení masa kaprů v syrovém stavu a po tepelné úpravě, tedy po dušení masa. Porovnávaly se velikosti kapra o hmotnosti od 1,2 až do 3,2 kg. V jednom kilogramu syrového masa bylo obsaženo uvedené množství látek (celkem asi 500 g):
Podíl sušiny a tuku roste s rostoucí hmotností kapra. Podíl bílkovin naopak s rostoucí hmotností kapra klesá. Zároveň při dušení rybího masa přibývá nejvíce sušiny, poměr tuku a bílkovin se při tepelné úpravě výrazně nemění.
Pro naši výživu je zcela nezastupitelný význam ryb pro protisklerotický účinek nenasycených mastných kyselin (NMK), které rybí maso obsahuje. Jde o kyselinu arachidonovou, o kyselinu eikosapentaenovou a dokosahexaenovou. Význam účinku NMK se projevuje v omezení procesu stárnutí, v projevu aterosklerozy a karcinogeneze. Poměr podílu jednotlivých kyselin je významný také z hlediska konzumace optimálních velikostí ryb. Odborná literatura uvádí, že dvě mastné kyseliny (tzv. polynenasycené) jsou pro člověka nejvýznamnější - kyselina linolová a alfa-linolenová. Právě tyto kyseliny mají mít vliv na pružnost a především na nepropustnost buněčných kožních membrán a hospodaření s cholesterolem.
Z dosažených výsledků získaných na kaprech se ukázalo, že optimální velikost kapra pro konzumaci je právě ryba 1,2 až 1,5 kg těžká. Odpovídá to však standardům německým. Náš konzument však vyžaduje rybu těžší, a to 2 až 4 kg.
Pokud jde o konzumenty s dietním omezením, pak právě vařená ryba je lehce stravitelná a vysoce dietní. Jestliže má člověk problémy se žaludkem a nesnáší smažená jídla, má-li potíže se žlučníkem nebo jen má chuť si rybu připravit jinak, potom je opět vhodná úprava ryby vařením. Rybí maso obsahuje velké množství vody a vaření je nejrychlejším způsobem k dosažení výsledku - nejsnáze stravitelného pokrmu.
Porce ryby se vkládají do vroucí vody ochucené octem, cibulí, bobkovým listem, kuličkami nového koření a pepře. Podle chuti i kořenovou zeleninou. Uvařená ryba (čas vaření je velmi krátký) se podává s různými omáčkami, dresinky. Pro dietu stačí pouze přelít rybu rozpuštěným máslem a pokapat citronem.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena