Také vás zajímá gastronomie této části zeměkoule? Přináším střípky z poznatků mojí neteře, která tuto zemi navštívila jako studentka.
Většině z nás se nepodaří tuto část světa navštívit bez cestovní kanceláře. Možnost mají především mladí a svobodní lidé ve věku od 18 do 30 let, a to díky uzavřené dohodě o programu pracovní dovolené, která vstoupila v platnost v roce 2005. Mnoho mladých z celého světa navštěvují tuto krásnou část Země, aby se zdokonalovali v anglickém jazyce a přivydělali si na letenku.
Nový Zéland je především zemědělskou zemí. Vyznačuje se pěstováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, chovem ovcí a skotu. Dokonce je zde i velké množství farem zabývajících se chovem jelení zvěře. Ve vodách Nového Zélandu se loví čerstvé ryby, ústřice, langusty a jiné mořské plody. Jednou z jejich specialit je odrůda slávek jedlých, které se jmenují "zelenoústé mušle". Lze je zakoupit téměř ve všech supermarketech . Jedná se o obrovskou mušli se zelenou ulitou , která má vynikající chuť, ať již vařená, grilovaná nebo uzená.
Novozélandská gastronomie je v podstatě ovlivněna směsí nejrůznějších evropských kuchyní, kterým vévodí především kuchyně britská. Naleznete zde však i gastronomické zážitky kuchyně asijské, ale i kuchyně původních obyvatel Nového Zélandu – maorské.
Jedná se o tamní nejznámější specialitu ze směsi masa a zeleniny, zabalené do alobalu a pečené na kamenech v jámě vykopané v zemi
Pokrm z odležené zvěřiny, zprudka opečený z obou stran na grilu, který se podává málo propečený s exotickými omáčkami
Jsou jehněčí kotlety propečené médium a přelité vlastní šťávou
Jehněčí maso zapečené se zeleninou a sladkými bramborami , které se nazývají kumara.
Na snídani se nabízejí většinou cornflakes s mlékem nebo jogurtem. Často se podávají ovocem ochucené ovesné kaše a také toasty, potřené burákovým máslem, medem nebo jinými sladkými džemy.
Bývají ve formě rychlého občerstvení. Nejoblíbenější je fish and chips, tedy ryba s hranolky , toasty se zeleninou a hamburgery.
Skládá se většinou z více druhů salátů a příloh. Nejčastěji podávané maso je jehněčí, hovězí, zvěřina a samozřejmě ryby.
Dort pečený z bílkového sněhu , (u nás tzv. beze), zdobený čerstvým kiwi a šlehačkou.
Je to v podstatě vanilková zmrzlina posypaná kousky karamelu vyrobeného z cukrového sirupu.
Najdete zde velký výběr čerstvého baleného masa jehněčího, hovězího i zvěřiny. Kuřecí a vepřové maso se zde dá také koupit , ale ne až tak často. Z uzenin zde nabízejí především velké množství párků a klobás. Běžná řeznictví se vyskytují pouze zřídka. V každém obchodě je samozřejmě obrovský výběr mořských plodů. Z mléčných výrobků je pro nás zajímavostí velký výběr jogurtů prodávaných v obale o obsahu 1000 ml. Nenajdete zde ani tavené sýry, ale zato mají velký výběr výborných sýrů tvrdých , které jsou poněkud dražší. Všechna másla jsou oproti našim slaná. Z pečiva se nabízejí především tousty. Mezi oblíbené pečivo patří muffiny s nejrůznějšími příchutěmi. Podobu našeho českého rohlíku zde nenajdete. Úžasný je veliký výběr čerstvé zeleniny a krásného ovoce jako jsou třešně, broskve, meruňky, avokádo, mango a spousta dalšího exotického ovoce. V regálech se sladkostmi narazíte na obrovský výběr sušenek a čokolád nejčastěji s příchutí kiwi a máty.
Název Nového Zélandu v maorštině zní: Aotearoa. Otočíme-li obrys Nového Zélandu, dostaneme "druhou botu do páru k Apeninskému poloostrovu". Na jižním ostrově se natáčela trilogie Pán prstenů. Na ostrovech se uchovaly některé endemické druhy zvířat , především ptáků. Nejznámější je nelítající pták Kiwi, podle jeho podoby bylo pojmenováno i známé ovoce.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena