Křehčené maso aneb masný polotovar

Křehčené maso aneb masný polotovar

Křehčené krůtí maso či křehčené kuřecí řízky, to zní celkem dobře. Víme ovšem, co skutečně jíme?

9057×

Proč se maso křehčí?

Výrobci se údajně snaží nabídnout šťavnatější a chutnější produkt, kterým samy o sobě například kuřecí prsní řízky nejsou. Nemají v sobě příliš tuku a jak je všeobecně známo, prsní drůbeží svalovina bývá po upečení či osmažení sušší. Není tedy žádným překvapením, že proces křehčení nejčastěji podstupují právě krutí a kuřecí prsa. Jak princip křehčení vypadá? Do masa se aplikuje voda, sůl a dalšími dochucovadla a barviva. Údajně se dá správným postupem hmotnost masa těmito uměle vpravenými látkami zvýšit až o 30%, což také někteří ziskuchtiví výrobci praktikují. Podle vyhlášky se takto upravené maso musí nazývat "masný polotovar", to však bývá na výrobku uvedeno hodně malým písmem.

Chuť a úprava křehčeného masa

Na první pohled (nebo spíše dotek) maso poznáte podle mazlavější konzistence. Místo úhledných kostiček z něj po nakrájení vzniknou spíše neforemné hrudky. Ještě horší je to u mraženého a zároveň křehčeného drůbežího masa. Křehčené maso také většinou bývá přidanými látkami již dostatečně ochucené, proto s kořením zacházejme opatrně. Chuť a vůni takového masa mnozí přirovnávají dokonce k umělé hmotě.

Klasické neupravené drůbeží či vepřově maso můžeme doma také snadno "zkřehčit". Nejčastěji se doporučuje šťáva z kiwi, pomůže ale i naklepání, které naruší svalová vlákna.

Jak se vyhnout křehčenému masu?

Křehčené maso rozhodně není zdravotně závadné, žádné potíže nám z něj pravděpodobně nehrozí, pokud si jej ovšem nevědomky nekoupí celiak. V některých křehčících směsích se totiž může vyskytnout alergenní lepek, proto pečlivě čtěte etikety. Opatrní buďte také při nákupu masa do dětských příkrmů, některé křehčící směsi mohou být i pálivé. Co některé dámy, ale i pány může určitě rozladit je fakt, že obsažené chemikálie na sebe dobře vážou vodu a pokud se dostanou do organismu, tak vězte, že po křehčených krůtích či kuřecích řízcích budete hůře hubnout.

Pokud o křehčené maso nestojíte, nakupujte přednostně v osvědčených řeznictvích s pultovým prodejem. A příště, až uvidíte v obchodě v akci drůbeží maso, přesvědčte se, zda se nejedná o křehčený masný polotovar, pečlivě si přečtěte etiketu a kupujte pouze výrobky s co největším procentuálním zastoupením masové složky. 

Foto: Pixmac.cz
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena