Rostlina lískový keř
Šedohnědý keř dorůstající výšky až 4 metrů, s průměrem koruny až 12 metrů. Listy jsou okrouhle vejčité, hrubě 2x pilovité až mělce laločnaté, na rubu pýřité. Líska kvete od února až do dubna. Rostlina je jednodomá, což znamená, že na téže rostlině se vytváří samčí a samičí květy. Samčí květy mají tvar jehněd, které jsou žluté až světle hnědé a jsou dlouhé 5 až 8 cm. Samičí květy se vytvářejí v květenstvích po dvou v paždí listenů. Tyto květy jsou samosprašné a jsou opylovány větrem. Plodem lísky jsou oříšky, které vytváří shluky od dvou do šesti plodů a dozrávají od září do října.
Původ a výskyt lískových oříšků
Turecko je údajnou zemí původu lískových oříšků. V zemi existují dobré ekologické podmínky pro produkci vysoce kvalitních odrůd. Produkce se realizuje na více než 540 000 ha, ročně se vyprodukuje asi 450 000 tun. Export oříšků činí asi 12 % zahraničního obchodu Turecka. Turecko je přitom schopné zajistit 65 - 70 % světové produkce lískových oříšků a 70 - 85 % světového exportu.
Ostatní rozšíření bylo po celé Evropě, severní Africe, Malé Asii, Kavkazu a Sýrii. Název pochází z řeckého karyon - ořech. Dnes je lísek obecných mnohem méně než před 30 lety. Nejčastěji rostou ve světlých lesích, hájích, na okrajích polních cest a v remízkách.
Složení oříšků
Lískové oříšky mají vysokou výživnou hodnotu, neboť obsahují velké množství kvalitních tuků, bílkovin a vitaminů komplexu B. Mimo to obsahují dostatek vlákniny, karotenu, vitamínu C a E, kyselinu listovou a pantotenovou, z důležitých prvků pak draslík, fosfor, vápník, síru, hořčík, sodík, bor, mangan, železo, měď, zinek, jod, chrom, selen a nikl.
Z tohoto hlediska jsou pro náš organismus lískové oříšky opravdu kouzelné. Jsou přirozenou vitamínovou a minerální zásobárnou a jsou zdravější, než leckteré vitamínové doplňky.
Účinky lískových oříšků na organismus
Konzumace lískových oříšků je vhodná při srdečních a oběhových nemocech. Jsou velmi prospěšné při neurózách, nervovém a fyzickém vyčerpání, pro zlepšení paměti a k uklidnění. Lískové oříšky jsou velmi vhodné jako roborans - posilující prostředek pro nemocné, rekonvalescenty, studenty a sportovce. Nastrouhané oříšky mají velký význam pro nemocné diabetem - cukrovkou.
Použití lískových oříšků
Lískové oříšky se používají v nejrůznějších formách - ořechové máslo, ořechové mléko, ořechová pasta, ořechové paštiky, ořechové maso, do salátů, sladkých obilných kaší, müsli. Velmi často se používají do čokolád. Dále také do moučníků, koláčů a zákusků a vyrábějí se z nich nejrůznější náplně.
Při konzumaci je nutné oříšky důkladně rozkousat, nebo je na jemném struhadle rozstrouhat, neboť jsou těžce stravitelné. Nejlepších účinků dosahují v kombinaci s medem.
Bohužel zrovna lískové oříšky bývají častou příčinou potravinové alergie, proto se doporučuje u malých dětí nejdříve vyzkoušet malé množství.
Oříškovo-medová pomazánka
Ingredience
100 g lískových oříšků, 4 lžíce medu
Postup:
Na velmi jemném struhadle nastrouháme lískové oříšky a smícháme je s medem. Mažeme na celozrnný chléb nebo tmavé pečivo.
A jak máte rádi oříšky vy? Dáváte přednost čerstvě natrhaným a vlastnoručně vyloupaným oříškům, nebo je konzumujete hlavně o Vánocích ve vánočním cukroví?
Foto:
Profimedia.cz