Koření v české kuchyni 2.díl

Koření v české kuchyni 2.díl

Přinášíme vám další díl o (jednodruhovém) koření, které by nemělo chybět v žádné české domácnosti.

9451×

Abychom chuť a vůni pokrmů zpestřili a vzájemně odlišili, musíme kořenit opatrně a řídit se zásadou - raději méně než více. Kořenění patří ke kuchařskému umění. Předpokládá nejen dokonalou znalost koření, ale i cit pro kořenění pokrmů.

Kardamon

Tropicky vytrvalý bylinný keř, příbuzný zázvoru. Je to nejen koření, ale i léčivá rostlina. Semena se používají celá nebo mletá. Kardamon mírní nevolnost, působí proti pálení žáhy, má vliv na dobré trávení a je využíván jako afrodisiakum. Koření přidáváme do perníků, pečiva, vánoček, mazanců, dortů, ale i do likérů, kávy nebo čaje. Nepřehlédnutelné využití má při výrobě paštik, polévek, bramborových jídel nebo jako příloha do grilovacích směsí.

Kerblík

Lístky jemné anýzové vůně. Sušené nebo čerstvé používáme ke kořenění bramborových a zeleninových polévek, omáček nebo rybích salátů.

Kopr

Lístky jednoleté zvlášť silně aromatické byliny. Kopr používáme čerstvý, sušený nebo nakládaný do octa do polévek, omáček, pomazánek i salátů. Je nedílnou součástí nakládaných okurek.

Kurkuma

Je to mletý oddenek, který je znám jako indický (arabský) šafrán. Obsahuje kurkumin (žluté barvivo), které se přidává na dobarvení másla, těstovin, rýže, do omáček, pečiva nebo polévek. Kurkuma se přidává do mastnějších jídel, protože napomáhá lepšímu trávení, je dopořučována při nemocech žaludku či žlučníku. Napomáhá jako prevence proti tvorbě rakoviny a vyrábí se z ní léky pro diabetiky. Dá se použít jaoko barvivo k obarvení látek.

Ocet

Počítáme také do koření. Používáme-li ho přiměřeně, je zdravému člověku neškodný. Je lépe jej nahradit citronovou šťávou.

Petrželka

Zeleninová aromatická nať jemné chuti, bohatá na vitamín C. Používáme do polévek, omáček nebo pomazánek. Petrželka bývá nedílnou součástí obložených mís a jako ozdoba pokrmů na talíři.

Puškvorec

Čerstvé nebo sušené oddenky mají příjemnou vůni a palčivou hořkou chuť. Přidáváme do paštik, likérů nebo do směsí koření.

Římský kmín

Je díky své aromatické a pronikavé vůni jedničkou mezi kmíny. Působí proti plynatosti a je doporučován při špatném trávení.

Saturejka

Koření palčivé chuti, které můžeme použít místo pepře do salátů, majonéz nebo na sýrové pokrmy. Je výborná i do luštěninových jídel nebo do bramboraček a domácí uzeniny. Působí proti průjmům a nadýmaní. Za časů našich babiček byla využívána jako afrodiziakum.

Šafrán

Sušené oranžové až purpurové květy, které hodně barví. Má silně nahořklou chuť a je velmi drahý. Používáme k barvení bílých omáček i polévek, tvarohových pokrmů a těst.

Milé kuchařky a šikovní kuchaři, snad jsem nezapomněla na žádné koření, které zdobí naši kuchyni. Pokud ano, budeme rádi, když nám o nich napíšete.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena