Doma upečený chléb nejenže krásně provoní celou domácnost a chutná nezapomenutelně, ale pokud vynecháme domácí pekárnu, můžeme si s pomocí dětí ukuchtit i originální tvary.
Na kynuté těsto pro přípravu pečiva budeme potřebovat: 700 g hladké mouky, 420 g teplé vody, 2 větší špetky soli, 2 lžíce rostlinného oleje a zhruba 7 g sušeného droždí.
Do mísy dáme prosátou mouku, droždí a sůl. Dobře zamícháme a přidáme olej s vodou. Vymícháme na tuhé těsto. Pokud se těsto lepí, přisypeme trochu mouky, když je příliš sypké, přidáme trochu vody. Těsto přeložíme na pomoučněnou plochu a řádně ho rukama hněteme asi 5 minut.
Z těsta vytvarujeme bochník nebo s pomocí dětí různé tvary, které můžeme později dozdobit. Chlebové bochníky klademe na vymazaný plech a necháme je ještě vykynout na teplém místě. Až chlebíky dorostou na dvojnásobnou velikost, je čas na ozdobování. Před pečením potřeme chlebíky rozšlehaným vejcem, aby získaly lesk.
Troubu rozehřejeme na 220 °C a chlebíky pečeme asi 15 - 20 minut, celý bochník samozřejmě déle. Chlebíky jsou hotové ve chvíli, když je zespodu poklepeme a znějí dutě - zkouška, kdy si nejsme jistí. Upečené chlebové pečivo necháme před podáváním vychladnout.
Bochníčky z chlebového těsta můžeme různě tvarovat a jejich křupavou kůrku dozdobovat, děti nám mohou bez obav asistovat. Stačí těsto rozdělit na několik dílů ( z uvedeného množství upečeme asi 15 kousků), vytvarovat a při kladení na plech si jen pamatovat, že se jejich objem dvojnásobně až trojnásobně zvětší.
Z bochníčku odkrojíme asi čtvrtinu, zbytek zpátky zakulatíme. Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které použijeme jako nohy, hlavu a ocásek. Tupou hranou nože pak jen vytvoříme rýhy připomínající želví krunýř.
Bochník zakulatíme a jeden konec zašpičatíme jako nos. Na hřbetě pomocí nůžek nastříháme bodlinky.
Z těsta vyválíme váleček. Jednu stranu potřeme vodou a stočíme do ulity. Z jednoho konce vytvarujeme podlouhlou hlavu.
Vytvarujeme kuličku a z horní strany trochu zatlačíme. Okraje kolem dokola nastřihneme pomocí nůžek nebo nařízneme nožem.
K dozdobování můžeme použít celý kmín, zrnka máku, dýňová či sezamová semínka, plátky nebo rozdrcené kousky mandlí, rozinky (pro výrobu očiček a nosánku). Pro tu nejlepší chuť posypeme pečivo před pečením sušeným nebo nastrouhaným sýrem.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena