Jídlo pro vaše zuby

Jídlo pro vaše zuby

Pouhé čištění zubů nestačí. Na jejich zdraví se podílí také složení našeho jídelníčku. Víme, jak ochránit váš chrup, přestože občas zhřešíte.

10300×

Nejen sladkosti škodí zubům

 

Nejhorší jsou lízátka

Všichni víme, že časté pojídání sladkostí zvyšuje riziko zubního kazu. Pokud nedokážete sladkostem odolat, po jejich konzumaci si vyčistěte zuby nebo si ústa alespoň vypláchněte. Vůbec nejhorší jsou tvrdé bonbóny a lízátka, kdy vystavujete zuby působení cukru po dlouhou dobu. Jakmile se zubní plak dostane do kontaktu s cukry nebo škroby, začne produkovat organické kyseliny, které rozpouštějí zubní sklovinu a ta je pak lehce přístupná zubnímu kazu.

Jak je to s nápoji

Další hrozbou pro vaše zuby jsou sladké a perlivé nápoje. Jedna plechovka slazeného nápoje obsahuje až deset čajových lžiček cukru! Svaté nejsou ani džusy. Ke kazivosti zubů přitom nenabádá jen obsažený cukr, ale i kyselé přísady, které zubní sklovinu doslova rozežírají. Úplně nejhorší je ale dlouhé popíjení těchto tekutých zabijáků, čím déle nápoj v ústech držíte, tím méně času mají sliny na odstranění kazivosti napomáhajících složek. Pijte proto pokud možno tyto nápoje jen na žízeň, zařadit je můžete např. do jídla, po kterém si běžně čistíte zuby.

Pozor na sušené ovoce

Málokdo si uvědomuje, že zrádnou pochutinou je pro svůj vysoký obsah cukru také sušené ovoce. Pro zuby je mnohem přívětivější ovoce čerstvé. Nejlepší volbou je jablko. Jeho žvýkání stimuluje tvorbu slin, redukuje množství škodlivých bakterií a posiluje dásně.

Jídelníček pro zdravé zuby


Minerálky posilují chrup

Existují také nápoje, které dokáží přispět k větší odolnosti před zubním kazem. Jedná se především o minerální vody, černý čaj a červené víno. Obsahují totiž fluor. Najdete je ale také ve většině zubních past, přímá aplikace je samozřejmě nejúčinnější.

Žvýkačkou proti zubnímu kazu - pravda nebo lež?

Určitě znáte nazpaměť televizní reklamy přesvědčující nás o tom, že žvýkání žvýkačky po každém jídle snižuje riziko vzniku zubního kazu. Pravdou je, že žvýkání zvyšuje tvorbu slin, které z úst rychleji odstraní zbytky jídla a obnovují přirozený povrch zubní skloviny. Na druhé straně, co sliny "opraví", přidaný cukr zase uvede do původního stavu, tvrzení tedy neplatí pro slazené žvýkačky!

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz