
Japonsko na první pohled vypadá jako země, která přejala západní hodnoty, ale ve skutečnosti je to naprosto jiný svět. Zvu vás na virtuální ochutnávku oblíbených japonských specialit.
Přípravě jídel se v Japonsku věnuje velká péče. To, jak pokrm vypadá, je stejně důležité jako to, jak nám chutná. Japonci rádi jedí mimo domov, a proto i v té nejmenší vesničce určitě najdete restauraci. Je samozřejmostí, že vám na požádaní ohřejí i jídlo zakoupené v obchodě.
Většina restaurací má jídlo vystavené na plastových miskách, takže stačí jen ukázat. Ovšem často jídlo, které dostanete, je v menší porci a na menších miskách.
Maso, hlavně kuřecí, je zde již stejně populární jako ryby nebo mořské řasy, nori. Japonská mládež si oblíbila i "zahraniční" jídla, jako je pizza, hamburger nebo špagety.
Velice populární jsou i všudypřítomné čínské restaurace, čúka rjósi. Jí se standardně hůlkami, ale můžete požádat i o příbor.
Pití je v Japonsku všeobecně považováno za sociální jev. S "opilým" Japoncem se docela dobře domluvíte i anglicky. Japonským národním nápojem je sake, rýžové víno vyrobeno pivovarnickým způsobem. Saké má speciální místo u japonského stolu. Je výborným společníkem pro chutné jídlo, konverzaci a dobrou atmosféru.
Podle druhu se sake podává při pokojové teplotě, chlazené či teplé. Sake se podává v malé karafce a pije se z maličkých mističek. Je zvykem si dolévat vzájemně (nikdy ne sám sobě!) a proto, pokud už nemůžete, necháte trochu na dně.
Dalším typicky japonským nápojem je pálenka, šóčú a sladké švestkové víno, choya umešhu, které se servíruje chladné jako aperitiv s ledem. Můžete se zde setkat i se zahraničním pivem a vínem. Mezi tzv. mizuwái, je rozšířené pití whisky, brandy nebo koňaku, hodně rozředěných vodou nebo ledem.
Pokud chcete ochutnat kousek Japonska, stačí navštívit některou tuzemskou japonskou restauraci. Někteří z nás mají tu výhodu, že si mohou dopřát japonské národní pokrmy denně. I když jen v závodní jídelně.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena