Právě kolem nás dozrávají jahody! Nejen ty šlechtěné, ale i ty, které nacházíme na krajích lesa nebo kolem cest v zelené trávě. Jak je můžeme využít?
Jahodník obecný, jinak také jahodník pospolitý, podzemek, červené jahody, zemská jahoda, zemnice. Většinou si každý z nás představí pod pojmem jahody velké plody jahodníku šlechtěného, který snad nechybí na žádné zahrádce. I když se jahodník obecný nemůže co do velikosti s tím "velkoplodým" srovnávat, co do vůně a chuti je jednoznačně lepší. A navíc má i léčivé účinky.
Jahodník obecný je vytrvalá bylina s větveným oddenkem, ze kterého vyrůstá přízemní růžice listů. Z jejich úžlabí vyrůstají dlouhé šlahouny, které mohou v místech uzlin kořenit. Z listové růžice vyrůstají květní lodyhy, zakončené vrcholíkatým květenstvím. Květy jsou pětiplátečné, korunní plátky jsou čistě bílé, květní lůžko je vypouklé. Plodem je jahoda - vlastně souplodí drobných, hnědých až žlutohnědých nažek, které leží na povrchu zdužnatělého květního lůžka červené barvy. Jahody jsou v době zralosti půlkulaté až vejčité, dosahují délky až 2 cm a snadno se oddělují od kalichu.
Jahodník najdete na pasekách, ve světlých lesních porostech, na loukách a stráních. Nejde vždy jen o jahodník obecný, u nás roste i jahodník chlumní - nazývaný travnice a jahodník vyšší - nazývaný "truskavec". I tyto druhy můžeme sbírat jak pro jahody, tak pro listy. Sbíráme mladé listy, které uštipujeme s krátkou částí řapíku. Nejčastěji sbíráme v době květu. V tomto období můžeme sbírat i "nať" - listy s nakvétajícími květy. Sušíme je n větrném místě, ve stínu. Umělým teplem sušíme do teploty 50°C. Správně usušené listy se drolí, mají příjemnou vůni. Musíme je uchovávat v suchu a temnu, volíme pro ně dobře uzavíratelné nádoby.
Léčivé účinky mají plody, které jsou v lidovém léčitelství doporučovány jako prostředek slabě močopudný s příznivými účinky při vysokém krevním tlaku, ledvinových kamenech, skleróze, revmatismu, jaterních chorobách. Proto se v některých zemích lesní jahody suší a uchovávají pro pozdější využití. Sušení je náročné, ale můžeme si pomoci hlubokým zmrazením plodů. Čaje z jahodového listí se doporučují v období chřipkových epidemií, pro nemocné v rekonvalescenci.
V porcelánovém hrnku zalijeme drobně pokrájené listy vařící vodou a louhujeme je asi 10 minut. Scedíme a pijeme lahodný čaj.
Mléko s cukrem, žloutky a škrobovou moučkou dobře rozmícháme a uvedeme pomalu za stálého míchání k varu. Jakmile začne mléko houstnout, dále nevaříme, odstavíme a necháme vychladit. Až dobře vychlazené podáváme. Místo cukru můžeme použít med.
Z jahod je možné připravit také krémy, zmrzliny, mléčné koktejly, kompoty, džemy apod.
Pokud jdete na jahody, vypravte se na ně k večeru, kdy jsou nejaromatičtější. A pokud vy nebo vaše děti trpíte "kopřivkou" z jahod, které je projevem alergické reakce organismu, nezkoušejte to se šlehačkou, napijte se raději mléka.
Foto: Profimedia
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena