Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku oproti jiným sýrům z něj činí ideální potravinu k obohacení jídelníčku nejen při redukční dietě.
Typicky hrudkovitý sýr se údajně vyráběl již na počátku 17. století v Anglii na farmách, ale i v malých venkovských staveních, odtud také zřejmě pochází název cottage (chalupa). Základní surovinou bylo kravské, případně ovčí nebo kozí mléko, které samo o sobě mělo tendenci se v teple srážet a vytvářet sýřeninu. Ačkoliv dnes je proces výroby značně modernizovaný, receptura zůstala v podstatě stejná.
100 gramů sýra obsahuje zhruba 400 kJ, z toho 4 % tvoří tuk, 3 % sacharidy a 11 % bílkoviny, ovšem co výrobce, to drobné odlišnosti. Vyrábí se i nízkotučné varianty, ale nesmíme zapomenout, že chybějící chuť tuku bývá dohnána škrobem. Cottage bývá vyhledávaným spojencem pro ty, kteří drží dietu, neboť vysoké množství bílkovin příjemně zasytí. Na druhou stranu po něm sahají i kulturisté a důvodem jsou znovu bílkoviny, které napomáhají k budování svalové hmoty. Cottage je bezpečným mléčným výrobkem i pro těhotné ženy. Mléčné bakterie, které příznivě ovlivňují trávení, prostě ocení tělo každého z nás. Navíc 100 gramů nám dodá zhruba desetinu doporučené denní dávky vápníku a fosfor díky němu doplníme dokonce z jedné čtvrtiny.
Zářivě bílé tvarohové hrudky by měla pouze lehce doplňovat tekutá smetana. Pokud vyzkoušíte více druhů, zjistíte, že se objevují drobné odlišnosti. Někteří výrobci ponechávají v sýru více vlhkosti, některé druhy jsou zase kyselejší nebo hrudky drobnější. Každý zákazník si ale jistě najde ten svůj oblíbený. Sýr je víceméně chuťově neutrální a používá se ve slané i ve sladké kuchyni. Hodí se k přípravě pomazánek, náplní do masových rolád, můžeme jej smíchat s ovocnou přesnídávkou či jej použít jako obdobu tvarohu do dezertů jako je například cheesecake. Nahradit s ním lze i o mnoho tučnější a dražší sýr ricotta. Výbornou svačinu s čerstvým pečivem obstará i samotný cottage. Z obchodu si můžete přinést i nejrůznější příchutě, dokonce i sladké verze, čistě subjektivně ovšem musím říci, že klasický cottage bez příkras chutná alespoň mně nejvíce.
Vyzkoušejte cottage například netradičně přidat do vaječné omelety nebo míchaných vajec. Vyvážený oběd získáte, pokud cottage použijete jako dip k v troubě opečeným a okořeněným bramborám.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena