Málokdo se oblékne do silných svetrů a kabátů, aby poseděl na studené lavičce u grilu a připravoval pro své blízké grilované pochoutky. A přesto grilovat můžeme, v teple domova a pro spoustu svých přátel.
Je čas, kdy již neposedáváme venku a nenecháváme se hýčkat slunečními paprsky. Je podzim a k podzimnímu období patří mlhavá rána, deštivé dny bez slunce a chladné, vlhké večery. Přesto je zde možnost oblíbeného grilování. Vybavení našich kuchyní nám dovolí připravit ty nejlákavější pochoutky, které si budeme přát. Maso, zeleninu, ovoce - tak, jak jsme byli zvyklí během teplejších dní roku u venkovního grilu. Změníme jen prostředí.
Pečení na roštu - rožnění masa nebo také grilování je jednou z nejstarších a nejdokonalejších úprav masa, při které nedochází k přepalování tuků. Rychlou úpravou zůstává maso šťavnaté a má velmi dobrou chuť. Živiny se neničí, biologická hodnota masa zůstává téměř zachována a pokrm se stává lehčeji stravitelným, na rozdíl od pečení, kdy šťáva uniká do vody a tuku. Těmito přednostmi se stává grilování pokrmů jedním z nejmodernějších a také nejrychlejších způsobů přípravy jídel v každé domácnosti.
Grilované pokrmy je možné připravovat na sporácích, které jsou vybaveny grilovacím zařízením. Při přípravě těchto pokrmů je však důležité dodržovat několik důležitých zásad.
Vhodné je použít odleželé maso nebo drůbež, ryby jsou nejlepší čerstvé nebo dokonale zmrazené, maso vždy grilujeme naporcované.
Maso nesmí být oschlé ani oslizlé, zároveň se nedoporučuje maso omývat vodou, stačí povrch otřít vlhkou utěrkou.
Pro chuťovou úpravu masa a pro získání jeho požadované křehkosti připravujeme různé marinády, ve kterých porce masa necháme uležet na chladném místě.
V plynové i v elektrické troubě je vhodné gril nejprve předehřát (v plynové kratší dobu - asi 5 minut, v elektrické delší - asi 7 minut), a to proto, aby maso příliš nevysychalo a abychom dosáhli vhodného zabarvení povrchu.
Maso (ale i jiný pokrm) pokládáme na opékací rošt, který je součástí sporáku, rošt pokládáme na plechový pekáč vždy čtvercovým otvorem dopředu, abychom mohli během grilování nabírat šťávu a maso či další pokrm šťávou polévat.
Pokrm je hotový, vytvoří-li se na obou stranách hnědočervená kůrka.
Při grilování do masa nožem ani vidličkou nepícháme, používáme k obracení spíše kovových kleští nebo dvou lopatiček.
Abychom byli dlouho spokojeni s výkonem a spolehlivostí sporáku, na kterém můžeme doma grilovat, je nutné udržovat ho v čistotě a dbát zásad jeho údržby. Zároveň musíme pamatovat na to, že při grilování uniká do kuchyně více výparů, než při klasickém pečení nebo vaření. Je proto nutné často dobře větrat nebo zajistit odvod výparů průduchem ve zdi nad sporákem (digestoří). Pak už nic nebrání dobré náladě při opakované přípravě grilovaných pokrmů.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena