Extra silný bujon je základ moderní kuchyně

Extra silný bujon je základ moderní kuchyně

Pro dokonalou chuť je bujon významným pomocníkem v kuchyni. Je možné si jej připravit doma pomalým vařením různých potravin nebo zvolit Extra silný bujon od Maggi.

3943×

Pro dokonalou chuť je bujon významným pomocníkem v kuchyni. Je možné si jej připravit doma pomalým vařením různých potravin, nejčastěji masa, ale také zeleniny, koření, kostí atd., které však trvá až několik hodin. Ideálním řešením jsou dehydratované bujony od Maggi, které můžete použít okamžitě.

Více informací najdete na www.maggi.cz

 

Bujon, či vývar?

Vývar je vlastně extrakt získaný pomalým vařením použitých surovin. Vývar se dále využívá k přípravě polévek, omáček, ale také k ochucení různých pokrmů. V domácnosti se vývar většinou nečistí, ale v restauracích je známkou kvalitního vývaru jeho čirost, a proto se vývar zbaví všech nečistot, což jsou v podstatě vysrážené bílkoviny. Kuchaři k tomu využívají napůl ušlehané vaječné bílky. Takto vyčištěný vývar se pak často označuje jako „bujon“, což vychází z francouzského označení „bouillon“, které je odvozeno od slova „bouillir“ – francouzského výrazu pro vaření.

Traduje se rovněž, že označení bouillon získal tento kulinářský výtvor po svém „vynálezci“ hraběti Gottfriedu von Bouillon, majiteli panství stejného jména v Ardenách. Vzhledem k tomu, že pan hrabě se proslavil spíše jako válečník v průběhu 1. křižácké války a první (i když nekorunovaný) král Jeruzaléma, nelze očekávat, že by se věnoval vaření. Nicméně je možné, že jeho vojáci si na dobrém vývaru během válečného tažení pochutnávali.

Významným počinem v oblasti gastronomie je jeden z vynálezů pana Julia, MAGGI – dehydratovaný vývar, resp. bujon. První dehydratované bujony se značkou MAGGI spatřily světlo světa v roce 1892 a měly původně formu kapslí a od roku 1906 granulátu. Tyto bujony přinesly skutečnou revoluci do tehdejších kuchyní, protože namísto nekonečného vyváření mohly hospodyňky ve zlomku času připravit chutnou stravu pro celou rodinu. Následná inovace bujonů – první MAGGI kostky – přišla na trh v roce 1908 a v řadě zemí se v této tradiční podobě udržela dodnes!

Maggi využívá více než 100 let zkušeností při výrobě bujonů. Při výrobě jsou používány nejmodernější výrobní postupy, které zabezpečují standardní kvalitu a zdravotní nezávadnost. Veškeré suroviny jsou dokonale kontrolovány po kvalitativní a mikrobiální stránce jak při výběru a nákupu, tak během celého výrobního procesu. Rovněž hotové výrobky jsou pečlivě zkontrolovány dříve, než opustí výrobní závod. Při výrobě dehydratovaných výrobků platí stejná zásada jako v tradičním vaření – pouze z kvalitních surovin lze vyrobit kvalitní výrobek. Každá z použitých surovin musí splňovat náročná kriteria – chuť, barvu, vůni, konzistenci, tvar, mikrobiální čistotu atd. Receptury pro výrobu dehydratovaných výrobků přesně stanoví množství a kvalitu použitých surovin. Při výrobě dehydratovaných výrobků nepoužívá MAGGI žádné konzervační látky. Stabilní skladba surovin dává také záruku stabilní výživové hodnoty.

Dehydratované bujony se nejvíce používají při přípravě polévek, ale samozřejmě je můžete přidávat i do nejrůznějších pokrmů – do omáčeky nebo do šťávy k masu, do dušené zeleniny, ale i k dochucení dušené rýže, a významně mohou pomoci při přípravě stále oblíbenějšího rizota. Těstoviny uvařené v bujonu mají úplně jinou chuť než ty, které vaříte jen ve vodě. Můžeme shrnout, že s použitím dehydratovaných bujonů docílíte vždy plnější a výraznější chuti.

user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz