Estonská kuchyně

Estonská kuchyně

Estonsko není od nás příliš vzdálené, přesto nám stravovací zvyklosti Estonců nejsou až tak známé. Pojďme si proto udělat krátkou exkurzi na sever.

23645×

Podobnost estonské kuchyně s evropskými

Estonsko má geograficky nejblíže k Finsku, Rusku a Lotyšsku. Jistá podobnost se dá najít i v gastronomii. Tu navíc ovlivnilo i Německo, vždyť během 2. světové války Estonsko okupovalo celé tři roky. Estonská kuchyně se tak dá charakterizovat jako poměrně nezdravá, tučná a založená na masu a oblíbených huspeninách. Přímořský stát však veškeré masité pochoutky vyvažuje konzumací zdravých ryb.

Používané suroviny v Estonsku

Základem je pro Estonce rybí a vepřové maso, brambory, zelí a vlastně veškerá sezónní zelenina. Pečivo se vyrábí především ze žitné mouky, na pečivo z bílé pšeničné mouky téměř nenarazíme. Velké oblibě se těší i mléčné produkty a vejce. V letních měsících se poměrně hodně zavařuje veškeré lesní ovoce a houby. Na podzim zase jídelníček obohacuje zvěřina.

Typická jídla Estonska

Během zimního období se konzumují spíše nezdravé pečeně se zelím, v létě čerstvá zelenina. Možná si myslíme, že jsme přeborníky v zavařování okurek, avšak i v Estonsku na nakládačky nedají dopustit. Nakládají je do dřevěných soudků mezi vrstvy listí z černého rybízu, přidají kopr a křen. Okurky se zalijí lehce slanou studenou vodou a zatíží se. V chladných sklepích se už bakterie postarají o produkci kyseliny mléčné a za 30 dní se můžeme těšit z kyselých okurek.

V Estonsku se velké oblibě těší i pivo. Vyrábí se zde desítky druhů světlého, tmavého, velmi silného, ale i nealkoholického piva. Oproti tomu zde není tolik populární vodka.

Na jaké dobroty můžeme narazit v estonských menu?

Marineeritud angerjas

Jedním z nejoblíbenějších estonských jídel je marinovaný úhoř servírovaný zastudena.

Keel hernestega

Jedná se o vepřový jazyk servírovaný s křenem.

Sült

Pod tímto názvem se skrývá další z tradičních receptů, tentokrát vepřová huspenina

Verivorst

Jedná se o obdobu české krvavé jitrnice. Toto jídlo je typickým estonským vánočním pokrmem.

Mulgikapsad

Vepřová pečeně s kyselím zelím a vařenými bramborami je velmi podobná české klasice.

Silgusoust

Šproti se slaninou a kysanou smetanou mohou být pro někoho zvláštní kombinací, ale chutnají báječně.

Karask

Karask je sladké pečivo z ječmenné mouky, které tvarem připomíná toustový chléb.

Kama

Kefírový nápoj s mletými semínky žita a ovsa.

Kali

Nealkoholický, sladký, jemně perlivý nápoj z kvasu. Někdy je přezdíván colou Baltu.

Vana Talin

Tradiční sladký likér, který se často pije v kombinaci s mlékem nebo v čaji.

Estonské restaurace

Zejména hlavní město Talin má turistům z gastronomického hlediska co nabídnout. Ať už se jedná o klasické estonské pokrmy, tak i mezinárodní restaurace. Jídlo není ani příliš drahé. Oběd nás vyjde zhruba na 150 až 200 korun. Večeře pro dva pak zhruba na 900 korun.

Navštívili jste už Estonsko? Jak vám v této zemi chutnalo?

Foto: Profimedia

user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena