Jak se vyhnout faux-pas při otevírání šumivého nápoje? Jaké skleničky vybrat, aby vynikla chuť sektu či šampaňského? A jak zbylý nápoj nejlépe uchovat?
S lahvemi pod tlakem musíme zacházet opatrně, stačí málo a korek z lahví létá místností za hlasitého bouchání, nápoj teče proudem všude okolo, jen ne do skleniček. A to kromě zvláštních příležitostí opravdu není účelem.
Pokud otevřeme lahev příliš rychle, ztráta tlaku uvnitř lahve způsobí i značné pěnění, nejenže nám tak ubude chutného nápoje, ale ztrátu zaznamenáme i v oblíbeném perlení.
Chceme-li si počínat jako profesionálové, odstraníme alobalový kryt již před chlazením (v lednici nebo jinou formou - více v článku Vychutnejte si novoroční přípitek ). Před zraky hostů pak jen odstraníme drátěný košíček a zapracujeme na vyndání zátky. Zátku pevně podržíme, láhev sektu či šampaňského nakloníme (zmírníme tím tlak). Pomalu lahví otočíme, tím uvolníme oxid uhličitý a za jemného zasyčení nám korek již téměř sám vyklouzne. Korek zachytíme do dlaně.
Pokud chceme láhev s šampaňským otevírat bez nejmenších starostí a téměř neslyšitelně, stačí si pořídit speciální otvírač lahví.
Platí, že čím je korek (tedy i láhev) starší, ozve se při otevírání sotva slyšitelný zvuk, což souvisí i s perlením, léty šumivé víno bublinky ztrácí.
Vhodné skleničky podpoří chuť, perlení, ale i esteticky podtrhnou zážitek z pití. Skleničky prošly řadou změn a vylepšení, od tvarů, barev i zdobení. Nabídka je díky oblíbenosti šumivých vín dost široká, aby si vybral opravdu každý. V současnosti jsou nejoblíbenějšími tyto typy skleniček:
Štíhlé a velmi módní skleničky (tzv. flétny) jsou již od 16. století jedny z nej pro všechny milovníky sektu. Dají vyniknout perlení vína a dobře udrží buket nápoje.
Vzniku miskám na sekt dala vášeň v podávání růžového šampaňského, a to v Itálii. V miskách z křišťálu krásně vynikla barva nápoje a neodolatelná bílá pěna.
Sklenice se zdají na sekt na první pohled nevhodné, široce otevřená sklenice způsobuje rychlou ztrátu perlení a aroma vína, ale při podávání v miskách počítáme s tím, že jde o malé dávky, které vypijeme jedním douškem. Misky na sekt se hodí k podávání šumivých vín k dezertu.
Vysoké skleničky ve tvaru číše se považují dnes za ideální k podávání šumivého vína. Výhodou je dost velký otvor k vychutnání vůně, udržení buketu a velmi příjemné je i jemné sklo s tenoučkým okrajem, které je pro číše na sekt typické.
Skleničky na šumivé víno plníme nanejvýš do dvou třetin, lépe pak jen do poloviny. Nápoj naléváme ve dvou krocích pro vytvoření pěny a rozvinutí aroma. Skleničky nikdy nedoléváme, vždy počkáme do úplného vyprázdnění, abychom nemísili teplejší sekt se studeným.
Pokud budeme skleničky během večera průběžně dolévat, s klidem uložíme nezašpuntovanou láhev přímo do chladničky. Oxid uhličitý se v nápoji udrží i několik hodin. Zbylé šumivé víno skladujeme maximálně 2 dny a uzavřeme ho speciálním uzávěrem. Nebudou nám unikat bublinky a nápoj nenasákne okolní pachy.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena