Máte někdy chuť na něco výraznějšího - třeba na brambůrky nebo čokoládu? Tělo vám vysílá signál, jakou právě potřebuje energii.
Každého z nás občas přepadá neodolatelná chuť na něco sladkého, slaného, kyselého či ostrého. Organismus vám dává najevo, že nutně potřebuje nějakou složku nebo energii dané potraviny. Poslechnout hlas svého těla se vám vyplatí, pokud sáhnete po zdravější variantě zastupitele vyžádané chuti. Toužíte po sladkém? Místo čokolády si dejte raději banán.
Chuť na sladké je asi největším prevítem našich chuťových buněk. Cukr sice dodává energii, ve větším množství ale působí nemalé problémy, a to nejen s tělesnou váhou. Zvláště nebezpečně ovlivňuje slinivku a žaludek.
Neodolatelná chuť na sladké signalizuje nedostatek tělesné či duševní energie. Vaše psychika není úplně v rovnováze, zřejmě často podléhate stresům či depresím. Na tělesné úrovni se může jednat o příznak poruchy slinivky břišní nebo o přemnožení kvasinek. Pozor! Do kategorie "chuť na sladké" nejsou zařazeny pouze cukry obsažené ve sladkostech, ale také fruktóza (ovocný cukr), sacharóza a škroby.
Kyselá chuť povzbuzuje trávicí procesy a činnost jater, ve větším množství však působí na játra a žaludek negativně. Přemírou konzumace kyselých jídel si zaděláváte na pálení žáhy a žaludeční vředy. Častá chuť na kyselé potraviny, stejně jako na potraviny sladké, může být projevem poruchy slinivky břišní.
Lidé, kteří se neobejdou bez pepře a ostrého koření, nemívají úplně v pořádku játra a žlučník. Ostrá chuť právě tyto funkce mobilizuje. Reguluje také činnost střev a plic. Nenapravitelní "ostří" hoši ale mohou naběhnout - ostrou chutí překrvená sliznice je náchylnější na alergie a pro své zvlhčení zvyšuje produkci hlenů.
Hořkým potravinám a nápojům dávají přednost lidé, jejichž tělo volá po detoxikaci. Hořká chuť má totiž čistící schopnosti, ředí krev a pozitivně ovlivňuje i činnost srdce.
Labužníci razící heslo "sůl nad zlato" bývají slabí na ledviny a močové cesty. Jsou často nachlazení a právě sůl jim pomáhá odstraňovat hleny a plísně. Větší množství tohoto druhu koření ale způsobuje zadržování tekutin v těle a přetěžování ledvin.
Foto: Profimedia
Autor:Michy