Co je Celiakie?
Celiakie je onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek je směs bílkovin, obsažená v obilných zrnech. Nesnášenlivost vzniká na jednu jeho část, bílkovinu, která se u pšenice nazývá Iliadin, u ječmene Hordein a u žita Sekalin. Sporná je otázka ovsa. Ve většině odborných publikací najdete, že stejně, jako zmiňované obilniny, ani oves se jíst nesmí. V poslední době ale výzkumy prokázaly, že oves se smí, avšak pouze tehdy, jestliže je zpracován na čistých strojích. V praxi to znamená, že v žádném případě nesmí přijít do styku s jinými lepkovými obilninami. Oves obsahuje lepek, ale za jistých podmínek v mizivém množství. Záleží kde je pěstován a jaká odrůda. Je tedy nutné, informovat se o výrobci a o vhodnosti použití daného ovsa při bezlepkové dietě.
Působením lepku, který zde má funkci jedu, dochází ke změně povrchu sliznice tenkého střeva.
V důsledku toho se povrch tenkého střeva snižuje a s tím se zmenšuje až mizí jeho schopnost trávení a vstřebávání živin.
Celiakie se může projevit kdykoliv, v dětství i dospělosti. U dětí se tato porucha nejčastěji projevuje brzy poté, co prvně přihnuli stravu obsahující lepek: krupicová kaše, piškoty nebo polévky zahuštěné moukou. Nejčastěji tedy od 6 měsíce věku dítěte do 10 až 12 let. V případě dospělých se objevuje nejčastěji mezi 30. a 50. rokem života, často například po závažném infekčním onemocnění, operacích, porodech.
V současné době je ze 100 lidí 1 nemocný celiakií, což není až tak zanedbatelné množství.
Z historie
Jednoduchá teorie bezlepkové diety je, že lidé nesmějí jíst výrobky z obilí. Tady může leckdo namítnout, že obilí jedí lidé odjakživa a nikdy jim nevadilo. Je to pravda, ale pouze částečná. Lidé sice jedli obilí po staletí, ale obilí, které dříve rostlo planě a obsahovalo jen malé množství lepku. Takto vypěstované a zpracované obilí na mouku ho obsahovalo pouze asi 10%. Postupně však docházelo ke šlechtění a zkvalitňování obilí a dnešní mouka obsahuje 50% lepku. To znamená, že asi 200 let se vyrábí kvalitní mouka s vysokým obsahem lepku.
Zjednodušeně řečeno: čím kvalitnější mouka, tím více lepku. V současné době se vyrábí mouka, která je kvalitní, tedy vysoce lepková. Z této mouky se pekařům dobře peče, protože díky lepku výborně lepí. Dalším kritériem je úmrtnost malých dětí. Po mouce velice rychle umíraly. Na to, že příčinou byl lepek, nikdo nepomyslel a větší děti nebo dospělí často umírali i na jiná přidružená onemocnění, ale původcem nemoci byl lepek. Teprve v roce 1952 doktor Dicke zjistil, že potíže nemocným dělá právě lepek a popsal tuto chorobu v disertační práci. U dospělého nemocného se mohou potíže projevit klidně i po 15 letech.
Projevy onemocnění
U dětí se nemoc projevuje klasicky. Neprospívají, nepřibývají na váze, mají mastnou, objemnou a nápadně zapáchající stolici, nebo naopak kašovité světlé průjmy, které vedou k podvýživě. Objevuje se plynatost, křeče, bolest a postupně vzedmuté, nafouklé břicho, které nápadně kontrastuje s hubenými končetinami. Často bývají unavené, apatické, plačtivé a mrzuté. U dospělých se může onemocnění projevovat podobně, ale častější jsou případy s méně vyvinutými příznaky. Kromě typických příznaků se může objevit řídnutí kostí, zvýšená kazivost zubů, bolest kloubů a svalů, deprese, kožní problémy, krvácivost z nosu bez zjevné příčiny, otoky končetin, porucha pohlavních funkcí a náchylnost k infekcím.
Dnes jsme si řekli, co to celiakie je a jak se projevuje. Příště si povíme, jak se s ní dá žít.
Foto:
Profimedia.cz