Bulharská kuchyně - Primorsko

Bulharská kuchyně - Primorsko

Kdo byl v Bulharsku a neochutnal tradiční bulharské pokrmy - šopský salát, kebabče a rybičky Caca, jako by na Balkáně ani nebyl.

12517×

Bulharská pláž

Dovolená u moře znamená spoustu času stráveného na pláži. Kiosky na pláži nabízejí spoustu rozmanitých pokrmů od tradičních světových hranolek (cca 1,20 leva), přes velký výběr pizzy (2,50), gyrosu v pitě (3,80), až po národní specialitu rybičky Caca (2,50). K pití si můžete dát i české pivo Starobrno (3,00) či bulharské Zagorka (od 2,50). Hodně rozšířené jsou také stánky s palačinkami, které jsou plněny marmeládou (meruňkovou, broskvovou, třešňovou, švestkovou, jahodovou, malinovou, šípkovou či velmi dobrou fíkovou) nebo karamelovým či vanilkovým krémem a bohatě zdobené oříšky, banánem či kokosem (3,50). Po pláži také prochází rozliční plážoví prodavači, kteří nabízejí vařenou kukuřiči - Carevica za 2 leva a sezamové koláče plněné čokoládou nebo karamelem také za 2 leva. Jiní nabízeli šlehaný sladký barevný sníh za 4 leva a další studené krájené ovoce (kelímek 0,5l za 2 leva).

 Promenáda v Bulharsku

Jako v lázních kolonáda i Primorsko má hlavní třídu, po které se turisté procházejí a utrácejí své úspory. Ulice je lemována obchůdky se suvenýry, letními oděvy, slunečními brýlemi a spoustou jiných lákadel včetně stánků a hospůdek s občerstvením. Asi každých 50m je ke koupi vařená carevica (1,50 leva). Je zde i mnoho stánků s vynikající zmrzlinou - nejméně 10 druhů na výběr (ananasová, fíková, mandlová, bonbónková, aj.). Zmrzlina se prodává na váhu, 100g za 1,39. Ke koupi je i grilované kuře (7,50), pizza (šunková, žampionová či s kukuřicí za 2,50), gyros (3,50), plněné pečené brambory nebo musaka na váhu (100g za 1 lev). Je zde i nemálo stánků se sušenými plody - ovoce i oříšky (obalované v čokoládě, karamelu, jogutru či pivě) a také stánky s bonbóny a velkými lízátky (100g za 1,40 leva). Na dohled od sebe jsou i automaty na kávu, které různě nabízejí několik druhů káv, horkou čokoládu či jahodové frapé, ale každý i horké mléko (0,40). Na každém rohu jsou prostorné stánky se zeleninou (hlavně melouny, rajčata a broskve), která je cenově srovnatelná s cenami u nás.

 Bulharská hospůdka

Na oběd či večeři si určitě zajděte do pravé bulharské hospůdky či restaurace. Nabídka jídel je velmi široká od místních specialit - kebabče (0,90), rybičky Caca (malé pražené rybičky bez kostí 2,-) či šopský salát s kaškavalem (3,-) až po speciality jednotlivých restaurací - šiš po chajduški (vepřový špíz se zeleninou a houbami 3,90), trakijsko gjuveč (mleté vepřové maso v misce smíchané se sýrem a zeleninou, zalité vejcem a zapečené 5,50) či slanina pečená na roštu (4,20). Každá restaurace má na jídelním lístku i několik druhů polévek - bob čorba (fazolovou 0,70), zeleninovou nebo místní rybí polévky a polévky se smetanou. Jednotlivé restaurace nabízejí také velký výběr špaget, pizzy či klasické rizoto. I děti zde dostanou své milované prženi kartofki (hranolky 0,80). Typickým bulharským kořením je čubrica (saturejka), kterou přidávají do pokrmů stejně jako Češi majoránku.

Doufám, že vám při cestě do slunného Bulharska přijde mé povídání vhod. Přepočtový kurz je asi 1 lev = 13,50 Kč.

Foto: Renata Hřebíčková

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz