Práce to však byla zdlouhavá a náročná na čas. V dnešní době bychom některé suroviny také nesnadno sháněli.
Příprava aspiku modernějším a rychlejším způsobem
Vzhledem k úspoře času se využije želatina, která je k dostání v obchodech. Nechá se nabobtnat a po částech se přidává k uvařené pokrájené zelenině.
Dříve se aspik čistil našlehanými bílky, které bylo nutné nechat v zeleninovém vývaru srazit, aby se na ně nečistota nasbírala. Dnešní želatina je již dostatečně vyčištěna k tomu, aby byl aspik při své přípravě dostatečně čirý. Průhledný aspik ještě za tepla proléváme přes ubrousek nebo husté sítko a ihned používáme k zalévání různých pokrmů z vajec, šunky, pečeného masa nebo drůbeže. Aspikem také leštíme různě upravené předkrmy. Při "přeleštění" musí však být pokrm dostatečně vychlazen a ani aspik již nesmí být teplý, ale jen mírně studený, hustý jako ovocná šťáva. Tato konzistence je právě ta nejlepší. Chceme-li ztuhlý aspik rozpustit a znovu jej použít, vždy jej rozpouštíme v teplé lázni, tedy v nádobě s teplou vodou.
Použití aspiku
- Aspik lze kombinovat se všemi výrobky studené kuchyně, protože nemá jiné výrazné chuti, jako například po rybě, zvěřině, drůbeži.
- Chceme-li naopak, aby aspik tyto vlastnosti měl, pak namísto vody použijeme čirý vývar z ryb, z masa zvěřiny nebo drůbeže (kostí).
- Rovněž potřebujeme-li si připravit aspik vinný, místo citronu nebo octa použijeme bílé víno. Dále pak lze připravit aspik na zvěřinu s barvou a chutí vína madeirského, dezertního a podobně.
Ochutnejte!
Vejce v aspiku s lososem
Natvrdo uvařená vejce rozpůlíme a narovnáme do vhodné nádoby, žloutkem nahoru. Na půlky vajec dáme dílek lososa, rajče a petrželku nebo pórek. Pak vše opatrně přelijeme částí chladnoucího aspiku a uložíme do ledničky. Po ztuhnutí dolijeme další část aspiku a necháme dobře ztuhnout.
Zeleninový rosol se šunkou
Do vhodného tvořítka se zaobleným dnem vložíme směs šunky a zeleniny, nakrájené na nudličky. Zalijeme chladným aspikem a necháme ztuhnout. Před vyklopením ponoříme nádobu do teplé vody - snadněji se rosol vyklopí. Krájíme jednotlivé porce a zdobíme dílkem citronu.
Pár rad na závěr
Při práci s aspikem dbáme na to, aby vývar nebyl mastný. Pak by průhlednost aspiku nebyla taková, jakou potřebujeme. Při leštění aspikem docílíme nejen krásný vzhled jednotlivých lahůdek, ale studené pokrmy se aspikem částečně konzervují a chrání před oschnutím.
Foto:
Profimedia.cz